Articles d’Opinió

Seguim reduint la pressió fiscal a Tortosa

per Txell Roigé, alcaldessa de Tortosa

L’exercici pressupostari del 2023 serà el novè any consecutiu que l’Ajuntament de Tortosa no incrementarà els impostos, les taxes o els preus públics a la ciutadania. No només això, sinó que en els darrers anys hem anat introduint bonificacions i exempcions amb caràcter social que, afegit a la inflació, suposa que els impostos siguin més baixos avui, en termes reals, que en exercicis anteriors. Mesures que afavoreixen especialment aquelles famílies més vulnerables i que més suport necessiten de l’Ajuntament, però que també ajuden l’economia de les famílies i impulsen les activitats de la nostra ciutat.

Aquesta congelació d’impostos és una decisió raonada i consegüent: des de sempre, reduir la pressió fiscal ha estat un objectiu i un distintiu d’aquest govern. Els darrers anys hem reduït de forma directa els impostos, com l’IBI, o la taxa d’escombraries en un 14%. A més, si tenim en compte la inflació, que durant els darrers 15 anys ha pujat un 35,8%, de forma indirecta hem alleugerit la pressió fiscal als tortosins i tortosines en un 30% de mitjana: concretament, un 27% menys, en el cas de l’IBI, o un 32% menys, en la taxa d’escombraries, com a exemples destacats.

A més, aquest augment de l’IPC ha estat molt destacat durant l’últim any: d’un 10,2%. Això fa que la vida sigui ara més cara. I ho és per a tothom: per a la ciutadania però també per a l’administració, que veu com també ha de dedicar més recursos a la prestació de serveis bàsics o per a fer front a l’encariment dels materials i dels serveis. Però el govern de l’Ajuntament de Tortosa no vol traslladar aquests majors costos a les butxaques dels contribuents en forma d’impostos: l’alternativa per tal de tenir els recursos necessaris per poder seguir prestant els serveis públics a la ciutadania ha concentrat la nostra acció en fer que totes aquelles persones que no estaven al corrent de les seues obligacions es posessin al dia. Com repetim insistentment, si tots paguem, tots paguem menys. Aquesta tasca l’hem fet mitjançant campanyes de regularització que han fet possible incrementar un 15% la recaptació sense haver pujat cap dels impostos o, com he indicat abans, havent-ne reduït alguns. Per tipologia, hem recaptat un 26% més per l’IBI, o un 18% més per taxa d’escombraries, fruit del resultat de la regularització i sense aplicar cap increment.

A la vegada, la bona gestió ha permès que des d’enguany l’Ajuntament ja no tingui pla d’ajust, que el període mitjà de pagament a proveïdors sigui actualment de poc més de 14 dies, o que tinguem la xifra d’extrajudicial més baixa que coneixem, amb poc més de 36.000 euros.

Hi ha una altra dada que mostra, molt clarament, el resultat d’aquesta bona gestió: en el període que va des del 2018 fins al final del 2022, coincidint amb la meua etapa com a alcaldessa de Tortosa, l’Ajuntament ha reduït l’endeutament en 5,5 M€. Una xifra important, que suposa millorar notablement la capacitat del consistori per a fer front a possibles necessitats futures. D’aquesta manera, hem fet que la ràtio d’endeutament baixés del 66,99% al 2018, al 52,32% a final del 2022. I tot plegat, en uns anys que han sigut complicats: amb una pandèmia que ha fet que haguem tingut menys ingressos i que haguem dedicat més recursos a atendre a les persones, famílies i activitats que més ho necessitaven. I partint que no hem deixat d’actuar al carrer, amb un volum d’inversió molt gran al conjunt del municipi, de més de 34 milions d’euros, principalment a la via pública.

El govern de Tortosa seguim treballant, dia a dia, per a seguir prestant els serveis que necessita i que reclama la ciutadania, fent que l’Ajuntament els pugui prestar de manera eficient i amb els recursos suficients sense que sigui necessari traslladar més pressió al contribuent. Seguirem treballant en aquesta línia, gestionant els recursos de forma eficient i garantint que Tortosa segueixi endavant.


Deu anys del Museu, que seguim fent créixer amb una nova sala

per Txell Roigé, alcaldessa de Tortosa

Ara fa 10 anys, el 29 de setembre del 2012, Tortosa obria les portes del nou Museu de la ciutat a l’edifici de l’antic escorxador municipal. D’aquesta manera, recuperàvem un equipament molt rellevant, que ens ha permès seguir mostrant una part del nostre passat i que també esdevé una peça clau en l’activitat cultural i turística de Tortosa.

D’ençà que, al 1997, l’anterior Museu hagués tancat portes en el seu anterior emplaçament, a l’antiga església de Sant Domènec, la ciutat havia quedat sense un espai on difondre el seu llegat de més de 2.000 anys. Va ser l’aposta decidida i ambiciosa d’aquest Govern municipal la que va fer possible adequar un espai emblemàtic, l’edifici modernista dissenyat per l’arquitecte Pau Monguió, per poder recuperar un equipament que una ciutat de la importància històrica de Tortosa no es podia permetre no poder tenir obert de manera permanent.

La recuperació del Museu de Tortosa va ser el resultat de l’esforç i la voluntat del nostre equip de govern, amb l’aleshores alcalde Ferran Bel liderant uns treballs que van conduir, primer, el regidor de Cultura d’aquell moment, Joan Caballol, i que va culminar el seu successor al Departament, Joaquim del Pino.

Un gran treball, també a escala urbanística, que vaig desenvolupar com a regidora d’Urbanisme, i que va comportar la rehabilitació d’un complex d’edificis molt important, referent del patrimoni arquitectònic de Tortosa i un exemple de l’arquitectura industrial de la ciutat. Però també vam fer un gran treball en l’àmbit museogràfic, amb una tasca de selecció que no va ser fàcil, per la gran quantitat de peces que configuren el fons. Va ser necessari seleccionar-ne les més representatives, per condensar a la sala d’exposició permanent tots els segles de la nostra història: des dels primers pobladors de la prehistòria fins a l’època moderna. Un conjunt en el qual hi caben fòssils, làpides, monedes, peveters, fons pictòric i escultòric i també elements audiovisuals. Alguns, els mostrem a l’exposició permanent, i molts d’altres els tenim al fons de reserva: una sala de conservació que també vam crear amb l’obertura del Museu, i que ens permet mantenir en les condicions adients els elements que formen part del fons patrimonial.

A partir d’aquell moment, el Museu no ha parat de refermar el seu paper central de la cultura de Tortosa; no només com a sala permanent, sinó també amb les activitats a la sala d’exposicions temporals Antoni Garcia, que ha acollit 65 exposicions en aquests deu anys, també les activitats de l’aula didàctica o amb el seguit d’actes que organitzem en tot l’àmbit de l’equipament. Milers d’activitats en aquests deu anys, que atrauen cada any 9.600 persones de mitjana. Un espai de trobada com ho tornarà a ser aquest cap de setmana, en el qual coincidiran els actes de celebració dels 10 anys, una nova edició d’A Cel Obert i les Jornades Europees del Patrimoni.

El Museu és un element viu, que ara estem fent créixer encara més per refermar-ne el pes cultural. Ho fe, amb les obres d’ampliació de la sala permanent, que suposaran crear una nova sala i recuperar un altre pavelló de l’antic escorxador. El dedicarem als nostres principals referents de l’art de fa un segle: amb una selecció d’obres dels pintors Francesc Gimeno, Antoni Casanova Estorach i de l’escultor Agustí Querol. Una sala que obrirà portes a principi del 2023.

Vull fer un agraïment i un reconeixement a totes les persones que han contribuït a fer gran el Museu de Tortosa, a tot l’equip humà que fa que cada dia segueixi sent el gran referent cultural de la ciutat. El Museu és l’orgull de tots i totes, i de tota la ciutadania de Tortosa.


Unes Festes de la Cinta de referència, gratuïtes, populars i xaladores

per Domingo Tomàs regidor de Festes de l’Ajuntament de Tortosa

Després de dos anys de pandèmia hem recuperat les nostres Festes de la Cinta, amb una estructura de festa major acceptada i seguida per la ciutadania, una programació extraordinària, ben estructurada i pensada per a tots els públics, amb una extensa oferta per les diferents franges d’edat, i amb ambients i àmbits específics per a cada tipologia d’activitat.

La Cinta 2022 ens deixa bona boca i ens agermana en la tasca continuada de seguir-ho fent entre tots els actius de la nostra festa: les penyes, pubilles i pubilletes, entitats de cultura popular amb les diferents disciplines de música, gegants i cort de bèsties, balls, i foc, així com el teixit associatiu que organitza activitats pròpies i a la vegada dona vida a una ofrena ressorgida i adaptada d’urgència per la pluja en un final en el marc de la nova plaça de l’Ajuntament.

És evident l’encert de l’oferta plural i àmplia de concerts en una estructura que combinava les nits d’orquestra amb les destacades Alaska on Tour i Nueva Etapa, i la nostra Pensylvania, amb els concerts rellevants de primera fila a Catalunya, com Catarres, Sicus de Sabor de Gràcia i la multitudinària nit d’EufòParc, amb concursants del programa Eufòria, com Pep Muntanyola i Clàudia Xiva, amb la sorpresa d’última hora de Mariona Escoda, la guanyadora del concurs, Lildami, membre del jurat i el gran cap de cartell, Miki Nuñez, en un dels directes de més nivell de tot el panorama català. També, el grup estatal dels Rebeldes, en el marc de la gran nit de la festa Imagina, i la novetat de la proposta Tortosa Sona, amb el protagonisme de moltes de les formacions locals en concerts al Parc, l’Absis de la Catedral, i la plaça del Carrilet. D’aquesta manera, grups com Damas de Espanya o Cara B van actuar per primera vegada a les Festes de la Cinta, i també vam poder donar cabuda als mítics Dragon Rapide o retrobar-nos amb ELMA i Albino Tena, entre d’altres. Tot això, combinat amb els diferents discjòqueis, que han vist sortir cada dia el sol.

Tota aquesta cartellera de nits està assentada i fonamentada en les activitats i propostes més tradicionals que ens donen identitat i justifiquen el perquè de la celebració al llarg del temps: el panoli, lo Ban Cavalcada, l’ofrena, lo dia de la Cinta amb anada a la missa i el posterior seguici festiu amb la interpretació del pasdoble ‘Tortosa’, per donar pas a les activitats més desenfrenades i ja també tradicionals i històriques, com el correfocs o el Coso Iris. Unes Festes de la Cinta que van recuperar la processó i l’entrada de la Cinta, que aquest cop ho va fer des de la nova plaça de la Catedral, oferint una postal màgica i un moment preciós per al record: veure les imatges de la Relíquia de la Cinta entrant a la Catedral amb la façana de fons provoca un sentiment d’orgull indescriptible per a qualsevol tortosí. Que important ha estat obrir la Catedral de cara al riu!

I aquest no ha estat l’únic nou espai que ha acollit alguns dels actes de les Festes. També, la renovada plaça de l’Ajuntament, una plaça major de ciutat, una plaça en majúscules, ha permès acollir la Diada Castellera i el Ban Cavalcada. O, també, el carrer Cervantes, que bonic poder veure com els carros del Ban Cavalcada circulaven per aquest nou eixample, aquest bulevard arbrat que quadruplica la vegetació existent.

Unes Festes on s’ha pensat en tothom i especialment grans i petits han tingut les seves pròpies activitats. La gent gran, amb una diada pròpia, amb la missa i l’actuació en directe d’Any Noriega i Mar Lombarte, en un aperitiu final de mig dia, per seguir la festa en una gran tarda de jotes al parc.

Els més petits han vist consolidada una programació variada i de qualitat amb el musical del Petit Príncep, la divertidíssima animació del grup Xiula, l’espectacle dels Clap amb el seu campament o l’aventura de Reggae per Xics, que culminava amb una fantàstica xocolatada.

I tot això, amb bandes de música, l’Ebre Terra de Vent, cucaferes, nanos i gegants, dracs, dolçaines, gralles, i tabals, la Tuna i la Rondalla Tortosina, amb Lo Cantador Joseret. I per suposat, la gran nit de música d’arrel, amb Quico el Célio i Pep Gimeno Botifarra, un concert que va aplegar més de 5.000 persones de públic.

Cal destacar també el retorn a la vora del riu Ebre per tal de gaudir del que segurament sigui el millor castell de focs d’artifici de les Terres de l’Ebre, un monumental castell que no va deixar ningú indiferent i del qual encara avui la gent parla.

I també cal fer valer el gran circuit de penyes, en una nova direcció amb ‘Les Sombres’ donant un pas endavant i liderant l’organització d’aquests més de 1.200 penyistes. Enguany sí, han fet realitat la tan esperada recuperació de la seua pròpia programació i han omplert de vida i color molts espais de la Cinta 2022, i han deixat el llistó molt alt per a l’any que ve.

Però res d’això hauria estat possible sense la confiança de l’alcaldessa Meritxell Roigé en la meva persona: és un plaer treballar sabent que qualsevol dubte, consulta o necessitat és atesa directament per l’alcaldessa, i, a la vegada, un goig poder-hi comptar per participar activament del disseny de tota l’estructura de la Cinta.

Tampoc hauria estat possible sense les mil col·laboracions de gent anònima, que sempre dona un cop de mà. O de la comissió de festes, que amb Cristina Gilabert com a cap del departament lidera l’execució de tot allò programat. Menció especial a Adrià i Clara, treballadors també de Festes, i menció especial a totes i tots els treballadors de l’Ajuntament que participen de les feines administratives prèvies i, en especial, a tot el personal de brigada i del servei de neteja, que ha estat al peu del canó en tot moment.

Unes Festes que han estat segures, i és que malgrat algun petit incident menor que els cossos de seguretat van resoldre ràpidament, el dispositiu especial establert per la Policia Local de Tortosa i els Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb l’equip de Protecció Civil, ha donat els seus fruits. Moltes gràcies a tots per la vostra implicació, sobretot, les nits de festa, per vetllar per la nostra seguretat.

I per a la vostra tranquil·litat, ja estem posats en la Cinta del 2023, perquè les tortosines i tortosins s’ho mereixen!


Més articles d’opinió