15 Anys Transformant Tortosa

Des del 2007 fins a dia d’avui, Tortosa ha viscut una transformació molt important. No només a nivell urbanístic, sinó també en l’àmbit social i en l’àmbit municipal en el qual s’ha fet un avenç molt important pel que fa a les finances de l’Ajuntament. Aquest període ha coincidit amb els governs encapçalats per la gent de Junts per Tortosa, l’única formació amb la capacitat per dur a terme accions ambicioses sense descuidar les accions de petit abast que també tenen incidència en els tortosins i tortosines.

Una de les prioritats ha estat la transformació urbanística del Centre Històric, urbanitzant-ne gairebé tots els carrers i una desena de places. Hem generat nous espais, hem instal·lat nous equipaments culturals, socials i turístics, i hem impulsat la rehabilitació d’edificis per part dels seus propietaris. Tot, per a seguir generant la recuperació del nucli antic, com a peça clau de la transformació que Tortosa ha viscut durant els darrers 15 anys.

Durant aquests anys la transformació de Tortosa s’ha pogut apreciar a tots els barris i pobles, també amb accions de millora constant de la via pública, com l’asfaltatge de carrers, la renovació de voreres, l’ampliació i renovació de parcs infantils, la implantació de noves àrees d’esbarjo caní, la millora de l’enllumenat, la creació de nous carrils bici, zones verdes

La captació de noves empreses i implantacions industrials ha estat una de les grans prioritats, que després d’anys de treball dóna els seus fruits. Vam apostar per la construcció dels portals de Tortosa i per millorar el polígon Catalunya-Sud, permeten que diferents implantacions industrials apostessin per la nostra ciutat. D’aquesta manera hem contribuït a crear centenars de llocs de treball, només amb Florette i Kronospan, les més recents, hi haurà 2.000 nous llocs de treball directes i indirectes.

I aquesta reindustrialització l’hem fet compatible amb la promoció del comerç local i de proximitat, amb activitats com A Tortosa de Tapes o campanyes de promoció com els Bons Tortosa, que reforcen la capitalitat comercial i de serveis de la ciutat. Aquest 2022, tot i no comptar amb el suport de l’oposició, tornarem a impulsar una nova edició dels Bons Tortosa.

Hem transformat la ciutat amb els objectius ODS de l’Agenda 2030, pensant en un desenvolupament sostenible. Una de les actuacions que ha contribuït a la mobilitat sostenible ha estat la reconversió del pont del tren en la Via Verda de Tortosa, generant una nova connexió entre Ferreries i el Centre i ampliant la xarxa de carril bici a la ciutat. Quan vam arribar al govern hi havia menys d’1 Km de carril bici i actualment entre la ciutat i els pobles n’hi ha més de 12 Km.

Les actuacions a les zones verdes han estat constants al llarg d’aquests anys, renovant i ampliant l’arbrat i vegetació existents, els darrers anys hem plantat més de 800 arbres a la ciutat. De forma pionera vam instal·lar carregadors elèctrics gratuïts. Una xarxa que hem anat ampliant i que ja compta amb 4 punts en diferents barris. També hem renovat més de 8.000 punts de llum a Tortosa, incorporant tecnologia LED i de baix consum, amb més eficiència, lluminositat i un estalvi energètic de més del 60%.

La Cultura és un dels eixos principals del nostre govern. Vam recuperar i reacondicionar l’antic escorxador per convertir-lo en el Museu de Tortosa. Un equipament que en breu ampliarem amb una nova sala d’art. Actualment la llotja del parc acull el seguici festiu de Tortosa. Ho fa després que la rehabilitessim per posar en valor aquests elements de la cultura popular tortosina. Una imatgeria que hem ampliat amb uns gegantons de Rufó i Rubí i properament amb rèpliques d’aquests gegants.

A més, hem impulsat activitats i festivals culturals que contribueixen a la dinamització de la ciutat, com el Festival A Cel Obert, la Mostra de Jazz, Proto, Artèria… I l’any 2021 Tortosa va ser la Capital de la Cultura Catalana. Durant tota la pandèmia, el la línia d’impulsar la #CuturaSegura vam optar per reprogramar i ampliar l’oferta cultural a la ciutat.

L’esport també és un dels grans eixos del nostre govern. L’impuls s’ha plasmat en la creació de molts equipaments (WIN, pavelló Temple, rocòdrom, Skateparc i Pumptruck, centre de tecnificació de rem, espai ciclista Vinallop…) i en la millora constant dels existents (velòdrom, pista d’atletisme, pavelló Angelats, vestidors estadi,…). Tot, per a oferir les millors condicions per a la pràctica esportiva dels clubs i entitats de Tortosa. A més, amb la construcció del nou complex esportiu Win Tortosa, i també el Win Jesús, hem generat un referent al territori, apropant l’esport a tota la ciutadania.

Gràcies a la millora i creació de noves instal·lacions podem acollir esdeveniments territorials, nacionals, estatals i internacionals (com els World Sports Games, l’handbol, judo, la Rider 1000…) amb milers esportistes d’arreu que contribueixen a la dinamització de la ciutat generant un impacte econòmic molt important.

Què podia fer un turista fa 15 anys a Tortosa? Només podia visitar la Catedral i els Jardins del Princep. Ara hi ha molts actius turístics: el Museu de Tortosa (després de rehabilitar l’antic escorxador), el Centre d’Interpretació de la Setmana Santa, el Centre d’Interpretació del Renaixement, el refugi antiaeri, amb un nou mural d’art urbà, la llotja del parc, amb el seguici festiu de Tortosa, el passeig de les cultures, al barri del castell, l’espai Cota 0 a sota de la nova plaça de la Catedral… A més, també vam crear una àrea per a autocaravanes. Accions que fomenten el turisme en família i dinamitzen la nostra ciutat.

Durant aquests 15 anys hem creat més de 800 places d’aparcament gratuït en superfície i quasi 400 d’aparcament soterrat. A més, hem establert la gratuïtat de la 1a hora de zona blava. A més, el nostre programa electoral contempla construir un nou aparcament gratuït en superfície als terrenys de RENFE, al centre de la ciutat. Una proposta que l’oposició va votar en contra al ple de l’Ajuntament.

El nostre govern vam impulsar projectes propis, com la construcció del Centre Cívic de Ferreries o la rehabilitació de l’edifici del Carrilet vam guanyar un nou espai jove. Però si hi ha un aspecte que ens ha caracteritzat és el de recercar subvencions i inversions supramunicipals, que permetin seguir fent créixer la ciutat. D’aquesta manera hem aconseguit la construcció de la nova delegació del Govern de la Generalitat a Tortosa, la nova escola de Sant Llàtzer, la nova comissaria dels Mossos o el nou palau de justícia, entre d’altres.

Des de Junts per Tortosa sempre hem defensat que som una ciutat i cinc pobles, i així ha estat. Vam aconseguir la creació de les EMD de Campredó i Bítem i actualment estem treballant per fer possible la nova EMD dels Reguers. La transformació a Jesús, Campredó, Bítem, els Reguers i Vinallop s’ha fet efectiva amb moltes actuacions per part de l’Ajuntament, altres a través de les EMD i també aconseguint inversions d’entitats supramunicipals.

Una transformació sense precedents de la ciutat amb molts més exemples, com la renovació de la plaça de l’Ajuntament i l’entorn, l’obertura de l’avinguda Canigó, la plaça de Santa Clara, la plaça de Santa Coloma, la plaça Ángel Acosta… Accions que, vist en perspectiva, han suposat un abans i un després al conjunt de la ciutat. Des de Junts per Tortosa volem seguir transformant la nostra ciutat, fent-la més amable i millor per als tortosins i tortosines, junts fem Tortosa!