El compte general del 2023 avala la bona gestió econòmica i financera del primer semestre feta per Junts per Tortosa

El grup majoritari retreu la improvisació del govern municipal amb una nova pròrroga per la concessió del pàrquing de la plaça Alfons XII

El grup municipal de Junts per Tortosa ha constatat que el compte general del 2023, que avui s’ha aprovat en un ple extraordinari, avala la bona gestió econòmica i financera feta per l’anterior govern durant el primer semestre del 2023. El regidor de Junts per Tortosa, Roger Pedret, ha retret al senyor Jordan que “els seus discursos catastrofistes dient que s’havia trobat un ajuntament arruïnat, es desmunten per si sols amb les dades i els informes d’intervenció municipal que demostren la bona salut de les finances municipals amb uns bons resultats positius durant el primer semestre del 2023”.

Pedret ha recordat que a l’inici del nou mandat el senyor Jordan va assegurar que només quedaven 30.000 euros a la caixa de l’Ajuntament, unes dades que es demostren que són falses segons el document de tresoreria i intervenció municipal que al canvi de mandat determina els recursos dels que disposa l’Ajuntament: 12,4 milions d’euros als comptes de l’Ajuntament i 2 milions d’euros a les societats municipals. “Esta era la realitat que el senyor Jordan i la senyora Lleixà negaven l’any passat i que ara, amb l’aprovació del Compte General, ells mateixos porten a aprovació”, ha continuat Pedret.

Una bona gestió econòmica i financera del primer semestre del 2023 que es contraposa amb els sis mesos següents de gestió del tripartit i que, demostra, un cop més, que no calia pujar els impostos. “S’han construït un relat fals per autojustificar-se davant dels seus per la pujada d’impostos més gran de la història de Tortosa, una decisió que ara, amb el compte general a la mà, es demostra un cop més que era innecessària perquè la situació econòmica i financera de l’Ajuntament era bona”, ha afegit Pedret.

Junts per Tortosa ha deixat clar que el compte general del 2023, avui aprovat, deixa constància que l’Ajuntament de Tortosa va tenir una execució pressupostària que va generar un resultat pressupostari de 3,3 milions d’euros i un romanent de tresoreria de 2,6 milions d’euros. “Queda clar amb el compte general i com va quedar acreditat a la liquidació del 2023 que no calia una pujada tant desmesurada d’impostos. Van tenir superàvit i en tornaran a tenir, no els feia falta pujar impostos per tenir pressupost”, ha retret Pedret.

Així mateix, el regidor de Junts per Tortosa també ha recordat que durant els sis mesos de govern tripartit s’han aprovat 11 modificacions pressupostàries que ascendeixen a més de 7 milions d’euros; i ha assegurat que mentre en els primers sis mesos de l’any 2023 es comprova com l’endeutament es continua reduïnt, fet que no passa durant l’any i mig del nou govern, on no s’ha fet ni previst cap amortització anticipada de l’endeutament i, en canvi, sí que s’ha generat més deute.

Pedret ha detallat que mentre que al juny del 2023 la ràtio d’endeutament que deixa Junts per Tortosa està al 42%, una xifra que no s’havia tingut mai abans, a finals del 2023 ja havia tornat a crèixer. El mateix passa amb el Període Mitjà de Pagament (PMP), mentre en el primer semestre el grup ajuntament tenia un PMP de 27 dies, per sota dels 30 que marca la normativa, en el segon semestre va ser de 42 dies.

Una improvisació més

D’altra banda, el ple extraordinari d’avui també ha aprovat, amb els vots favorables de Junts per Tortosa, una nova pròrroga per a la concessió del pàrquing de la plaça Alfons XII que el govern municipal tenia previst municipalitzar a partir del 30 de setembre. La portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha carregat contra el que és una nova improvisació del govern tripartit que “a només dos dies hàbils de municipalitzar l’aparcament, han hagut de fer una nova pròrroga fins al 31 de gener de 2025”.

Roigé ha recordat que Junts per Tortosa no comparteix la municipalització de l’aparcament de la plaça Alfons XII, perquè suposarà que no es reformarà ni la plaça ni el pàrquing. A més, ha deixat constància que esta nova pròrroga no és més que un nou exemple “de la seva incompetència i falta de gestió perquè només a dos dies hàbils de municipalitzar el pàrquing han hagut de córrer per ampliar el termini perquè no han tingut temps de finalitzar tots els tràmits per fer possible esta gestió directa que tant defensen però que seguirà en mans privades uns mesos més”.

La portaveu de Junts per Tortosa ha justificat el vot favorable del seu grup perquè no es volen posar traves però ha instat el govern municipal a repensar-se la municipalització i a treure una nova concessió de l’aparcament que permeti la seua reforma i la remodelació de la plaça Alfons XII.

Tortosa, 26 de setembre de 2024