I ara, quina és l’excusa del govern tripartit per pujar els impostos?

Per tots és sabut que el govern tripartit de Movem-PSC i ERC, amb el suport de la CUP, ha aprovat la pujada d’impostos més gran de la història de Tortosa. Com ja hem dit en reiterades ocasions es tracta d’un increment innecessari i sense precedents, que trenca la dinàmica de reducció i congelació dels impostos dels 16 anys de governs de Junts per Tortosa.

El govern tripartit assegura que esta pujada d’impostos, que escanyarà la ciutadania i els petits comerços, és imprescindible per fer front a l’any 2024, que necessiten estos recursos per culpa de la inflació: una inflació que ha estat del 2,5% enguany. No sé què haurien fet el Sr. Jordan i la Sra. Lleixà l’any anterior, amb una inflació del 10,2%… El que sí sabem és què vam fer Junts per Tortosa davant una inflació tan elevada: congelar els impostos, aconseguir recursos d’altres administracions, optimitzar la despesa i seguir lluitant contra el frau fiscal, com hem fet els darrers 16 anys.

I Junts per Tortosa sempre hem qualificat esta pujada d’impostos d’innecessària, perquè ho és, i hem desmuntat totes les excuses que ha anat utilitzant el govern tripartit. Es pot governar sense pujar els impostos, com fa Amposta, Deltebre, l’Aldea, Camarles… L’Ajuntament de Tortosa està més sanejat que mai, tal i com indica l’acta d’arqueig de canvi de mandat i el Compte General, aprovat pel ple sense cap vot en contra i dipositat a la Sindicatura de Comptes. Perquè per molt que a les xarxes socials alguns partits polítics intoxiquin respecte la gestió del passat govern per justificar la seua inacció durant aquest mandat, les dades oficials fan evident una gestió dels recursos solvent i eficient.

A tot això, la setmana passada vam conèixer que l’Estat incrementa l’aportació als ajuntaments en un 22,6%. En el cas de l’Ajuntament de Tortosa, suposarà ingressar més de 2 milions d’euros addicionals. Saben quan es preveu recaptar de més amb l’increment del 18% de l’IBI, l’increment del 19% de l’IAE i l’increment variable de l’IVTM? 2,1 milions d’euros.
Si quan es va plantejar la pujada d’impostos més alta de la història de Tortosa ja la consideràvem innecessària i desmesurada, amb aquest increment de recursos provinents de l’estat ho és encara més. Des de Junts per Tortosa creiem que el que havien de fer era deixar sense efecte la pujada d’impostos més elevada de la història. Ja tindran estos recursos que, segons ells, tanta falta els feien. Calia repercutir estos recursos addicionals en la ciutadania, en congelar els impostos i no perjudicar més les economies de les famílies, del petit comerç i de les empreses.

Perquè este anunci d’incrementar un 22,6% més l’aportació de l’Estat ha fet que altres municipis es desdiguin i tiren enrere la pujada d’impostos previstos, com és el cas d’Amposta. I a Tarragona el grup d’ERC també ho va reclamar, perquè és una qüestió de voluntat política. I que no ens diguin que les ordenances ja estaven aprovades, perquè des del 18 fins al 29 de desembre podien convocar un ple extraordinari i deixar sense efecte l’acord de ple, haurien comptat amb el suport de Junts per Tortosa.