Orgull de Tortosa, orgull del nostre patrimoni cultural

Diumenge passat des de Junts per Tortosa vam organitzar una ruta cultural per donar a conèixer més detalls de part del gran patrimoni que tenim a la nostra ciutat i que ens ha d’omplir d’orgull. Certament, com he dit moltes vegades, ens falta creure’ns que vivim en un lloc privilegiat i que ens hem de sentir orgullosos i difondre tot el llegat que tenim per posar-lo en valor. En la visita que vam fer, i on van participar més de 150 persones, a qui vull agrair que responguessin a la iniciativa de Junts per Tortosa, vam poder conèixer amb detall els Reials Col·legis, un conjunt d’edificis renaixentistes únics al nostre país, de la mà del que va ser regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, Joaquin del Pino, un guia excel·lent. Ell ens va mostrar detalls i històries entorn de l’antiga església de Sant Domènec, que va ser durant dècades la seu de l’antic Museu de Tortosa, un Museu de la ciutat que des del 2011 es troba al complex de l’antic Escorxador, en una clara aposta dels nostres governs per rehabilitar l’edifici modernista, i que esperem que després d’un any d’estar acabada la seua ampliació, el govern municipal actual posi ja en funcionament la nova sala dedicada als artistes tortosins.

L’antiga església de Sant Domènec, que es va rehabilitar i que els nostres governs vam convertir en el centre d’interpretació del Renaixement, acull una exposició permanent sobre la ciutat i la Festa del Renaixement, que hem anat renovant i modernitzant en els darrers anys incorporant nous elements i posant en valor la importància del període del Renaixement a la nostra ciutat. El conjunt renaixentista dels Reials Col·legis es completa amb el Col·legi de Sant Jordi i de Sant Domènec, que era un convent dominicà que va ser arrasat pels bombardejos durant la Guerra Civil i només se’n conserva la portalada renaixentista de dos cossos i que actualment acull l’Escola Oficial d’Idiomes, i amb el col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, que alberga un pati d’influència italiana, únic a Catalunya i on vam poder conèixer totes les històries que s’amaguen, així com la història dels diferents reis i reines que s’hi troben esculpits al seu magnífic pati.

La ruta també va incloure una visita a la Catedral, un dels actius turístics que rep més visitants a la nostra ciutat i una de les joies del gòtic català, que en el darrer mandat vam poder posar encara més en valor recuperant les escales principals d’accés al Temple, juntament amb la rehabilitació de la façana, generant un nou espai urbà amb la nova plaça i el mirador que s’aixeca davant del riu Ebre. Perquè l’aposta pel patrimoni ens va permetre, després de molts anys, poder enderrocar les cases de la façana fluvial per obrir la catedral al riu i crear un espai magnífic com és Cota 0, on es conserven les restes de la muralla romana, el primer absis visigòtic i estructures úniques de l’avantpassat de la ciutat que calia fer-les visitables. Els actius turístics es completen en aquell espai amb un màping sobre la història de Tortosa que vam inaugurar ara fa poc més d’un any. Tot plegat un abans i un després en la imatge de la nostra ciutat, que va suposar obrir la catedral al riu i que aquesta llueixi, convertint-se la nova plaça en la cirereta del pastís del centre històric, una actuació que, una vegada més, vam portar a terme sense comptar amb el suport ni el vot dels partits que avui governen la ciutat.

L’aposta pel patrimoni ha estat una prioritat per als nostres governs en els darrers mandats perquè calia posar-lo en valor i generar nous actius turístics que ens portessin visitants a la ciutat. I després d’urbanitzar els carrers i les places del centre històric, vam dur a terme la construcció i recuperació d’estos actius turístics que any rere any reben cada cop més visitants. Una aposta pel centre històric i pel patrimoni que volíem continuar i que esperem que ara no s’aturi, tot i que malauradament el pes de les inversions al centre històric ha passat d’inversions milionàries a representar ara menys del 10% de les inversions. És la diferència de prioritats. I és per aquesta prioritat d’actuar al centre històric, que durant el passat mandat vam seguir invertint, urbanitzant també el Passeig de les Cultures entorn el barri del Castell, i adquirint les cases de l’Absis per enderrocar-les i generar un nou espai que ha deixat unes vistes del Castell de la Suda i de la Catedral úniques.

Després de l’èxit d’esta jornada en seguirem fent de noves i hi esteu convidats tots i totes, per seguir descobrint i estimant encara més el nostre patrimoni i el conjunt de la nostra ciutat. Des de Junts per Tortosa seguirem reivindicant el nostre patrimoni, orgullosos del nostre passat, i seguirem contribuint al seu coneixement perquè el nostre equip de regidores i regidors estimem Tortosa, ens en sentim orgullosos, i amb la força que ens vau donar els tortosins ara fa quasi un any, i que ens feu arribar cada dia, seguim i seguirem treballant per Tortosa.