Meritxell Roigé: “Volen desprestigiar la nostra gestió per tapar la seua incapacitat de governar”

Junts per Tortosa ha forçat la convocatoria d’un ple extraordinari per acabar amb “les mentides del senyor Jordan i la senyora Lleixà respecte l’Hospital de Jesús”

La portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha comparegut este matí en roda de premsa per explicar tots els detalls de la petició d’un ple extraordinari  per tal de debatre a fons sobre la situació de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús.

Tot i defensar que la institució sociosanitària hauria de quedar fora del debat polític, com havia estat fins ara, després de que el senyor Jordan i la senyora Lleixà presentessin el passat ple una moció “plena de mentides per carregar contra l’anterior govern i amb l’únic objectiu de desacreditar la meua persona”, Roigé ha defensat que calia un ple extraordinari on es pugues parlar durant més de tres minuts de la situació de l’hospital. “El que no poden pretendre és desprestigiar la nostra gestió amb falsedats i que no responguem, si volen posar l’hospital al centre del debat ho farem i rebatrem, amb xifres oficials, documentació i rigor, totes les mentides del senyor Jordan i la senyora Lleixà”, ha explicat la portaveu.

És per això que el grup municipal ha sol·licitat a l’alcaldia, d’acord amb l’article 29.8 del Reglament Orgànic Municipal, que es faciliti còpia a tots els regidors d’un seguit de documentació, com són els comptes generals de GESAT (la societat mercantil que gestiona l’Hospital de Jesús) dels últims 16 anys, els comptes anuals formulats corresponents al 2023, la consulta dels auditors relativa a la cessió gratuïta de la finca del Porcar, l’acta del ple ordinari del 13 de juny del 2022, on ja es va reclamar per unanimitat al departament de Salut un millor finançament per a l’Hospital de la Santa Creu, així com diferents certificats i expedients.

D’esta manera tots els regidors tindran accés als números reals i no als que el senyor Jordan i la senyora Lleixà s’inventen i fan circular per les xarxes”, ha explicat Meritxell Roigé, tot lamentant que “encara que sembla que ho han oblidat, 8 dels 10 regidors de l’actual govern tripartit van assistir el passat mandat al ple ordinari del juny del 2022 en que ja reclamàvem al departament de Salut una millora del finançament de l’Hospital, una moció a proposta del comitè d’empresa aprovada per unanimitat”.

El plenari sol·licitat per Junts per Tortosa constarà d’onze punts a l’ordre del dia, tots ells referents a la gestió passada, present i futura de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús. Els primers dos punts fan un repàs a les dades dels comptes anuals dels darrers 16 anys, aprovats pel ple, degudament auditats i dipositats al registre mercantil i a la sindicatura de Comptes, amb resultats sempre positius, acumulant un total de 3,3 milions d’euros i ampliant els fons propis de 144.923 euros al 2007 a més de 2,1 milions d’euros al 2022.

El tercer punt tracta les pèrdues de 1,6 MEUR de l’exercici del 2023, el primer que tanca el govern tripartit, tot constatant que enguany no s’han rebut els ingressos suficients per compensar la retallada de més de 2 milions d’euros anuals que va efectuar el departament de Salut al 2020. En aquesta línia el quart punt és exigir una aportació extraordinària al departament de Salut per compensar les pèrdues, tal i com s’havia aconseguit al 2020, 2021 i 2022.

Al 2002 el govern municipal va cedir la propietat de la finca del Balneari d’en Porcar, propietat de l’Ajuntament, a GESAT, per incrementar el patrimoni i evitar que la societat tanqués en negatiu. El passat mes d’agost, l’actual tripartit va recuperar esta finca de GESAT però sense compensar l’hospital, generant així unes pèrdues patrimonials per valor de 221.200 euros. El cinquè i sisè punts estan relacionats en esta finca i en perquè no ha estat comptabilitzada als comptes anuals del 2023, contradient així la consulta C-15844 dels auditors.

El punt setè defensa seguir en la negociació iniciada per Junts per Tortosa l’anterior mandat amb la conselleria de Salut per aconseguir una millora del finançament. El punt vuitè és instar al govern municipal a executar les obres de reforma de l’Hospital de la Santa Creu, que compten amb 4 milions d’euros dels Fons Europeus ‘Next Generation’, aconseguits el passat mandat. “Es tracta d’una oportunitat única”, ha defensat la portaveu, “renunciar-hi seria un greu error i demostraria la incapacitat de gestió del senyor Jordan i la senyora Lleixà”.

El novè punt interpel·la directament al govern municipal perquè expliqui quines mesures pensa portar a terme per resoldre la problemàtica, “perquè més enllà de criticar i tirar porqueria al nostre govern no han proposat res”, ha lamentat Roigé. El desè demana l’harmonització de les condicions laborals, dels professionals de la xarxa de serveis socials i de la xarxa de serveis sanitaris, en la línia del manifest “Mateixa feina, mateix salari”, subscrit per diferents entitats i sindicats. “Això fins ara ja era així a l’Hospital de Jesús, on els treballadors de la residència i de l’hospital tenien el mateix conveni laboral, però davant els rumors que el senyor Jordan i la senyora Lleixà volen revertir-ho pel que fa al personal de la residència, demanem adherir-nos al manifest”, ha explicat Roigé. També s’ha inclòs un últim punt de precs i preguntes en relació als temes tractats al ple.

El ple sol·licitat per Junts per Tortosa s’ha de celebrar, com a molt tard, el divendres 19 d’abril, tal i com indica el ROM, i per tant, s’ha de convocar com a màxim dilluns 15. A més, l’equip de govern no pot modificar cap dels punts de l’ordre del dia establerts pel principal grup de l’Ajuntament.

Tortosa, 12 d’abril de 2024