Un altre NO del govern tripartit a l’esport

El passat mes de setembre el govern del senyor Jordan i la senyora Lleixà van decidir reestructurar els serveis que es prestaven al WIN Tortosa i WIN Jesús, retallant per una banda els serveis als dos centres i per l’altra tancant el complex Esportiu WIN Tortosa en dissabte a la tarda i diumenge al matí. Esta és una decisió que no compartíem ni compartim perquè va en contra del que el nostre govern ha fet els ultims anys, una ferma aposta per l’esport amb equipaments referents al territori que a més a més de generar activitat esportiva també han aportat activitat econòmica al municipi.

En aquell moment la decisió va rebre moltes queixes per part dels usuaris, i Junts per Tortosa vam demanar una rectificació. El govern va al·legar que el tancament era necessari per estalviar costos. No obstant, després de rebre l’informe econòmic que vam sol·licitar als serveis municipals, vam veure que l’estalvi era ínfim, de tan sols 8.000€ a l’any, un estalvi que suposa el 0,4% del pressupost de la societat municipal Tortosasport. És per això que des de Junts per Tortosa vam presentar al ple del mes d’abril una moció per recuperar l’obertura del complex esportiu WIN Tortosa en cap de setmana. Una mocio que el govern tripartit va votar en contra.

La decisió de tancar el Win en cap de setmana va rebre moltes crítiques, tot i que la senyora Lleixà no va tenir problemes al ple per dir que les desconeixia, malgrat les instàncies entrades al registre de l’Ajuntament i comentaris a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Tortosa, per part dels usuaris del centre esportiu.

Abans de seguir, m’agradaria agafar perspectiva i explicar que és Tortosasport. Tortosasport és una societat municipal, amb capital 100% públic. És un organisme autònom municipal que va néixer amb l’objectiu de potenciar l’esport a la nostra ciutat i  planificar a mig i llarg termini els equipaments esportius existents i promoure’n de nous i, estretir les relacions amb els diferents sectors, entitats i clubs, que conformen el clúster esportiu de la ciutat. Per tant, esta societat municipal, és l’encarregada de la gestió de tots els pavellons de la ciutat, els camps de futbol, el velòdrom, l’àrea ciclista de Vinallop, del WIN Tortosa i WIN Jesús i també del personal necessari per poder mantenir estes instal·lacions obertes; així com promocionar i coordinar les diferents activitats esportives que es vulguin desenvolupar a la ciutat.

El pressupost de Tortosasport del passat 2023 va ser al voltant dels 2 milions d’euros, dels quals aproximadament 860.000 euros els generen via ingressos els complexos esportius WIN Tortosa i WIN Jesús amb les quotes dels abonaments dels usuaris i usuàries i de les escoles de natació i pàdel. L’Ajuntament de Tortosa com a ens dinamitzador social aporta a la societat municipal aproximadament 1,2 milions d’euros, recursos que garanteixen que tots els tortosins i tortosines puguin tenir accés a l’esport, ja sigui a través dels complexos esportius o a través de les entitats esportives de la ciutat, cedint a estos últims les instal·lacions esportives de forma gratuïta perquè pugin exercir la seva pràctica esportiva.

Alguns es preguntaran el perquè d’aquest incís pressupostari en este article, doncs per evitar que algú pugui dir que hi ha un dèficit pressupostari per justificar este tancament. La inversió i l’aposta per l’esport a la ciutat de Tortosa no es pot considerar una despesa, no es pot considerar mai un dèficit, de la mateixa manera que no ho considerem mai quan parlem de cultura, de salut, de seguretat o de serveis socials. Fa uns mesos enrere es va aprovar al plenari municipal la programació de cultura per la primera meitat de l’any amb un cost de 195.000 euros, en canvi, en la venta d’entrades només es preveien 75.000 euros; una diferència de 120.000 euros, i no per això hem de considerar que la cultura es deficitària, sinó una aposta per part dels ens municipals. Igual que és un cost la seguretat o els serveis socials, estos al cent per cent, perquè són serveis públics que hem de garantir.

Des de Junts per Tortosa enteníem esta moció com un bé per a la ciutadania de Tortosa, com una necessitat de continuar sent la capital de les Terres de l’Ebre, també en matèria esportiva. No podem permetre que ciutats com Tarragona, Reus o poblacions veïnes de Tortosa disposen d’un complex esportiu amb obertura durant el cap de setmana i a Tortosa l’actual govern n’hagi retallat l’horari en cap de setmana. No és normal que els nostres clubs hagin de marxar a ciutats veïnes a entrenar perque el complex WIN està tancat, com va passar amb el Club Natació Tortosa que tenia competició i necessitava entrenar i la piscina de Tortosa estava tancada, mentre la resta de poblacions de Terres de l’Ebre estaven obertes.

Em sorprèn que una moció que demanava l’obertura d’una infraestructura municipal, no comptés amb els vots favorables dels partits del govern, Movem-PSC i ERC, fet que demostra que l’esport per ells no és una prioritat, com ho havia estat per als nostres governs. Perquè apostar per l’esport és apostar per la salut i per la cohesió social. En qualsevol cas, des de Junts per Tortosa seguirem incidint i demanant que es replantegi este tancament del cap de setmana i que  es pensi amb els usuaris i usuàries del cap de setmana, les famílies, les persones que volen fer esport i salut, els estudiants que venen els caps de setmana i volen entrenar… i també amb els clubs esportius que en fan ús del centre per competicions a la piscina o a les mateixes pistes de pàdel perquè puguin gaudir de la instal·lació en ple funcionament.

Roger Pedret i Pijoan
Regidor de Junts per Tortosa