Ara sí, comença l’ampliació de l’Auditori planificada al 2019

Fa pocs dies que a Tortosa, ara sí, han començat les obres d’ampliació del Teatre Auditori Felip Pedrell. Ens en felicitem perquè és una obra que fa anys que reivindiquem i que des de Junts per Tortosa hem treballat incansablement perquè fos una realitat.

Hem hagut d’esperar més de 4 anys però, per fi, Tortosa tindrà una tercera sala al Teatre Auditori Felip Pedrell. Me’n congratulo, especialment, perquè és una de les actuacions que vaig impulsar des del primer moment que vaig ser alcaldessa. De fet, ara fa cinc anys, al 2019, vam portar al plenari el projecte d’ampliació del Teatre Auditori, que va ser rebutjat en dos ocasions, pels grups de Movem i ERC, ara al govern, i també per la CUP, amb un únic objectiu: boicotejar la nostra acció de govern. Llavors no era important tenir una nova sala a l’Auditori, ni reformar la sala existent. Per sort, ara les coses han canviat.

Després d’aquell boicot del senyor Jordan i del partit de la senyora Lleixà, nosaltres, sense defallir, i com vam dir en aquell moment, vam continuar treballant per buscar fórmules alternatives per poder ampliar i reformar l’Auditori. Perquè no era una caprici, era una necessitat que la ciutadania ens reclamava, que ens demandaven les entitats i associacions culturals, així com les escoles del nostre municipi, i que des del govern de Junts per Tortosa s’havia convertit en una prioritat.

Els darrers anys hem fet que Tortosa sigui un referent cultural al territori, amb una programació estable d’alt nivell, consolidant festivals i impulsant-ne d’altres d’emergents, però la gran activitat que es desenvolupa a la ciutat també requeria d’espais intermitjos on poder desenvolupar nous formats, que permetessin també poder acollir congressos i fòrums especialitzats, com a territori cruïlla que som entre l’Aragó, Catalunya i el País Valencià. A més, el ric teixit d’entitats i associacions que tenim a la ciutat, així com el que generen les escoles i instituts de Tortosa, feia molt necessari generar nous espais per a tot el volum d’activitats que es fan al llarg de l’any a Tortosa. 

Després que Movem i ERC, ara al govern, rebutgessin en dos ocasions l’ampliació de l’Auditori, i de passar una pandèmia que ens va obligar a prioritzar els recursos en els col·lectius més vulnerables i en el sector del comerç i la restauració, molt tocats per la crisi sanitària, vam aconseguir 2,5 milions d’euros dels Pressupostos Generals de l’Estat de 2023, a través d’una esmena pactada per l’exalcalde i diputat al Congrés Ferran Bel. També a la Diputació de Tarragona, vaig aconseguir com a vicepresidenta de l’ens, 950.000 euros de subvenció per millorar l’actual sala gran de l’Auditori, amb l’objectiu de millorar el pati de butaques i renovant-les totes, com ja vam fer amb les de la sala petita. A més l’actuació també preveu fer un nou vestíbul i accés. Una subvenció que el govern va posar en perill perdent-la el passat desembre per haver estat incapaços d’iniciar l’obra a termini. Ara des de la Diputació hem tornat a atorgar la subvenció, però estos recursos del 2024 es podrien haver destinat a altres projectes per a la ciutat. I és que una vegada més, amb este govern, Tortosa perd. 

Quan el tripartit va arribar al govern, ara farà prop d’un any, l’ampliació del Teatre Auditori Felip Pedrell estava a punt per licitar i amb el finançament totalment garantit. Encara així, han trigat 11 mesos a iniciar les obres per la seua incapacitat i manca de gestió. Posaran mil excuses, diran que han canviat el projecte, però és el mateix que vam deixar fet pel nostre govern, no han canviat ni una coma, i la prova és que, per publicitar-ho, fins i tot han utilitzat els mateixos renders que vam presentar quan estàvem al govern. 

Ara, però, un cop s’ha posat per fi en marxa l’obra, només ens cal felicitar-nos perquè Tortosa necessitava i necessita una tercera sala de capacitat mitjana, per a unes 300 persones, on desenvolupar-hi activitat cultural, congressual o social. Amb tot, les obres no han de ser un aturador de la programació cultural de la ciutat i és per això que hem demanat al govern que busqui espais alternatius per seguir desenvolupant esta activitat i que Tortosa no perdi pistonada com a capital cultural del territori que també és. En els darrers anys hem dut a terme la transformació d’espais i equipaments, com és l’Espai Joan Moreira, a Ferreries, que permeten dur a terme actes i activitats. També esperem que no es perjudiqui l’activitat de l’Escola municipal de Teatre i que es doni una solució òptima que no afecti al seu funcionament. 

Per tant, per la cultura i per la ciutat, benvinguda l’ampliació del Teatre Auditori Felip Pedrell que el tripartit va rebutjar en dos ocasions i que ara ha decidit tirar endavant. 

Només ens queda felicitar-nos  perquè, malgrat els retards, Tortosa podrà tenir un Teatre Auditori modernitzat, tal i com vam planificar el nostre govern. Un Teatre Auditori  ampliat i reformat que permetrà continuar portant a Tortosa activitat cultural de qualitat.