Benvinguda demagògia: ara sí que ampliarem l’Auditori

Durant la campanya electoral, des de Junts per Tortosa vam fer protagonistes a les “panses”, perquè diuen que aquest fruit sec ajuda a conservar la memòria. Malauradament, en aquest inici de mandat del “govern de perdedors” ens tornem a veure obligats a recórrer a les panses perquè sembla que n’hi ha que s’obliden d’allò que no els interessa dir: aquesta setmana el nou govern municipal (PSC i ERC) han portat a aprovació del plenari la plurianualitat per dur a terme l’execució de l’ampliació i millora del Teatre Auditori Felip Pedrell (TAFP). Un projecte fet, encarregat i preparat per a la seua licitació pel govern que jo mateixa encapçalava fins al passat mes de juny. Curiosament s’obliden de dir-ho. Pansa.

Però si aquest podria ser un “descuit”, el govern, casualment, també ha oblidat dir que aquesta obra té tot el finançament garantit gràcies, d’una banda, als 2,5 MEUR aconseguits per l’exalcalde Ferran Bel a través d’una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat i, d’una altra banda, als 950.000 euros aconseguits per mi mateixa a la Diputació de Tarragona, a través d’una subvenció nominativa. Només diuen que els diners hi són, com si caiguessin del cel. Això també s’han oblidat de dir-ho. Pansa.

Però malgrat aquests “descuits”, des de Junts per Tortosa celebrem que, ara sí, este govern, del PSC i ERC, vulgui ampliar l’Auditori. Perquè, un altre oblit que cometen de manera intencionada és amagar que ells mateixos van votar-hi en contra en fins a dues ocasions quan el govern de Junts per Tortosa vam portar aquesta mateixa plurianualitat a aprovació. Aleshores deien que no era una obra necessària i ara la venen sense cap rubor.

Si no fos pel bloqueig absolut que van fer, aquest equipament ja estaria ampliat des de fa quatre anys. Perquè els tornarem a fer memòria, el juliol del 2018, amb ERC com a companys de govern amb Junts per Tortosa, vam aprovar una modificació pressupostària per poder redactar el projecte. Però el 2019, quan vam portar la proposta de finançament al ple en l’inici d’aquell mandat, tots els grups de l’oposició es van posar d’acord per impedir-ne l’aprovació, aprofitant que el govern no arribàvem a la majoria del plenari.

Sense defallir, vam proposar una nova fórmula que, per segon cop, tota l’oposició en bloc va rebutjar, només per fer perdre votacions al govern, encara que això perjudiqués la ciutadania i el món de la cultura. Més panses…

En aquell moment, segons van dir, no consideraven prioritari ampliar l’Auditori, potser perquè no eren conscients de la programació que es fa a les seues instal·lacions, ni tampoc parlaven amb les entitats culturals i escoles que en fan ús i se sumaven a la demanda. O potser perquè no volien que el govern que jo encapçalava pogués enllestir l’ampliació de l’Auditori durant el 2021, quan vam ser seu de la Capital de la Cultura Catalana. L’única intenció era boicotejar el projecte, bloquejant l’acció de govern, i ara, s’ha demostrat.

Però des de Junts per Tortosa no vam defallir i vam buscar els recursos per poder tirar endavant el projecte perquè sabíem que Tortosa sí que ho necessitava. I era un dels nostres compromisos electorals a les municipals passades, no n’era per a les formacions que ara estan a govern. Ara, el nou govern diu sí a un Teatre Auditori amb el projecte fet i encarregat pel govern anterior, amb recursos aconseguits per mi mateixa i l’exalcalde Ferran Bel. Ara sí que és bo aquest projecte i aquests recursos. Abans com l’alcaldessa era jo, calia votar en contra.

Han oblidat també -caldrà una altra pansa- que el projecte d’ampliació ja s’havia presentat, amb els mateixos plànols que ara han tornat a mostrar. Però això només demostra, i la ciutadania ho sap, que és una falta de coherència que demostra com eren i com són.
Benvinguda demagògia. Benvinguts, ara sí, a executar el primer dels projectes de l’anterior mandat. Ara sí que ampliarem l’Auditori.

És la primera demostració de la demagògia del nou govern: quan estaven a l’oposició ho votaven tot en contra de manera sistemàtica i ara ho presenten sense cap mania, sense ni tan sols reconèixer que els vam deixar feta la feina. Passarà amb altres projectes, que hem deixat encarrilats o redactats. No tardarem a veure-ho també amb la nova sala del Museu, que ja estaria oberta amb totes les obres, si ens haguéssim mantingut al govern. Veurem quants mesos tarda el govern de perdedors a acabar la feina.