Davant del silenci del govern tortosí NO al transvasament de l’Ebre

Fa uns dies hem conegut les intencions del Govern de la Generalitat respecte a la problemàtica de la sequera al país. El conseller Mascort ha anunciat que des del Govern català estan treballant per portar aigua de l’Ebre des del port de Tarragona al port de Barcelona. Esta decisió comporta que, des de ja fa un temps, el port de Tarragona s’estigui adaptant per portar a terme este transvasament d’aigua, i que el port de Barcelona ja estigui fent obres, per un import de més de 4 milions d’euros, per facilitar l’arribada d’estos vaixells. Un port que, com tots sabem, presideix l’ebrenc i càrrec d’ERC, Lluís Salvadó. I aquestes intencions les hem conegut ara.

Pocs dies després de l’anunci del Govern, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, i també president de la Federació d’ERC a l’Ebre, Albert Salvadó, admetia davant dels mitjans de comunicació que el Govern estava estudiant “totes les opcions” i, per tant, també transvasar aigua de
l’Ebre en vaixell fins a Barcelona. Perquè poden vestir-ho com vulguin i fer servir els eufemismes que vulguin, però fer passar aigua d’un lloc a un altre, amb canonades o vaixells, és transvasar.

Està clar que estem davant una nova amenaça de transvasament, com la del 2008, aquella que volia portar a terme el Govern tripartit impulsat pel conseller Baltasar, membre d’ICV, i cal fer-hi front amb tota la força i manifestar-nos en contra d’esta agressió al nostre riu Ebre.

Des de Junts per Tortosa ho farem totes les vegades que calgui, com sempre hem fet, defensant el territori i donant suport a la Plataforma en Defensa de l’Ebre davant estes veus que ja estan insinuant que som insolidaris. Conseller Mascort, no s’equivoqui, no es pot jugar a confrontar territoris perquè aquí no ens hi trobarà, als ebrencs ningú ens ha de donar lliçons de solidaritat, i menys quan els que tenen la responsabilitat de governar no han fet la feina que els tocava per gestionar els episodis de sequera que sabíem que, més tard o prompte, malauradament arribarien.

I en esta lluita contra qualsevol transvasament, l’Ajuntament de Tortosa sempre hem mantingut una actitud i una posició d’unanimitat i de consens entre totes les forces polítiques: amb mocions o declaracions institucionals. Sempre hem estat bel·ligerants, sempre junts en contra de qualsevol transvasament d’aigua de l’Ebre, i des de Junts per Tortosa considerem que cal que continuï sent així. Se’n diu liderar l’oposició a qualsevol transvasament de l’Ebre. I malauradament ara, a l’actual govern tortosí, en lloc de lideratge i oposició ferma hi trobem silenci.

Des de Tortosa hem de seguir liderant este posicionament en contra de qualsevol transvasament de l’Ebre, i en este sentit hem trobat a faltar les declaracions del Sr. Jordan i del seu govern, unes declaracions que estic segura que ja hagués fet ara fa més de sis mesos, quan no era alcalde. Lamentem que des de l’Ajuntament de Tortosa ara només hi hagi silenci davant una nova amenaça de transvasament. Perquè ara toca no molestar al Govern de la Generalitat. Ara en este govern tripartit només trobem silencis, d’una part perquè es prioritzen els interessos del seu partit, d’ERC, als dels ciutadans del territori i de l’altra, perquè el senyor Jordan no vol enfrontar-se amb aquells que l’han fet alcalde.

Davant d’una nova amenaça cal ser ferms, anar units, i fugir dels interessos de partit. Cal que, un cop més, l’Ajuntament de Tortosa sumi forces amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre i amb el conjunt del territori per impedir que un Govern, ara d’ERC, torni a projectar un transvasament encobert o no, recordant-nos les estaques a la carretera, les canonades comprades, i també algun vaixell que va promoure el conseller Baltasar d’ICV del Govern tripartit presidit pel PSC.

Cal que tots anem a una defensant el territori, defensant el riu Ebre, reivindicant que cal respectar el cabal ecològic del riu, la sostenibilitat i pervivència del riu al seu tram final, i denunciant, que els transvasaments, amb canonades o amb vaixells, mai seran la solució.