Ara fa 10 anys, el 29 de setembre del 2012, Tortosa obria les portes del nou Museu de la ciutat a l’edifici de l’antic escorxador municipal. D’aquesta manera, recuperàvem un equipament molt rellevant, que ens ha permès seguir mostrant una part del nostre passat i que també esdevé una peça clau en l’activitat cultural i turística de Tortosa.
D’ençà que, al 1997, l’anterior Museu hagués tancat portes en el seu anterior emplaçament, a l’antiga església de Sant Domènec, la ciutat havia quedat sense un espai on difondre el seu llegat de més de 2.000 anys. Va ser l’aposta decidida i ambiciosa d’aquest Govern municipal la que va fer possible adequar un espai emblemàtic, l’edifici modernista dissenyat per l’arquitecte Pau Monguió, per poder recuperar un equipament que una ciutat de la importància històrica de Tortosa no es podia permetre no poder tenir obert de manera permanent.
La recuperació del Museu de Tortosa va ser el resultat de l’esforç i la voluntat del nostre equip de govern, amb l’aleshores alcalde Ferran Bel liderant uns treballs que van conduir, primer, el regidor de Cultura d’aquell moment, Joan Caballol, i que va culminar el seu successor al Departament, Joaquim del Pino.
Un gran treball, també a escala urbanística, que vaig desenvolupar com a regidora d’Urbanisme, i que va comportar la rehabilitació d’un complex d’edificis molt important, referent del patrimoni arquitectònic de Tortosa i un exemple de l’arquitectura industrial de la ciutat. Però també vam fer un gran treball en l’àmbit museogràfic, amb una tasca de selecció que no va ser fàcil, per la gran quantitat de peces que configuren el fons. Va ser necessari seleccionar-ne les més representatives, per condensar a la sala d’exposició permanent tots els segles de la nostra història: des dels primers pobladors de la prehistòria fins a l’època moderna. Un conjunt en el qual hi caben fòssils, làpides, monedes, peveters, fons pictòric i escultòric i també elements audiovisuals. Alguns, els mostrem a l’exposició permanent, i molts d’altres els tenim al fons de reserva: una sala de conservació que també vam crear amb l’obertura del Museu, i que ens permet mantenir en les condicions adients els elements que formen part del fons patrimonial.
A partir d’aquell moment, el Museu no ha parat de refermar el seu paper central de la cultura de Tortosa; no només com a sala permanent, sinó també amb les activitats a la sala d’exposicions temporals Antoni Garcia, que ha acollit 65 exposicions en aquests deu anys, també les activitats de l’aula didàctica o amb el seguit d’actes que organitzem en tot l’àmbit de l’equipament. Milers d’activitats en aquests deu anys, que atrauen cada any 9.600 persones de mitjana. Un espai de trobada com ho tornarà a ser aquest cap de setmana, en el qual coincidiran els actes de celebració dels 10 anys, una nova edició d’A Cel Obert i les Jornades Europees del Patrimoni.
El Museu és un element viu, que ara estem fent créixer encara més per refermar-ne el pes cultural. Ho fe, amb les obres d’ampliació de la sala permanent, que suposaran crear una nova sala i recuperar un altre pavelló de l’antic escorxador. El dedicarem als nostres principals referents de l’art de fa un segle: amb una selecció d’obres dels pintors Francesc Gimeno, Antoni Casanova Estorach i de l’escultor Agustí Querol. Una sala que obrirà portes a principi del 2023.
Vull fer un agraïment i un reconeixement a totes les persones que han contribuït a fer gran el Museu de Tortosa, a tot l’equip humà que fa que cada dia segueixi sent el gran referent cultural de la ciutat. El Museu és l’orgull de tots i totes, i de tota la ciutadania de Tortosa.