Junts per Tortosa constata que el PAM del govern tripartit és continuista i demostra la falta de projecte propi de ciutat

Meritxell Roigé destaca que la meitat de les accions incloses estaven al programa electoral de Junts per Tortosa

Junts per Tortosa ha valorat este dijous el Pla d’Acció Municipal (PAM) que el govern tripartit de Movem-PSC i ERC va presentar esta setmana. La portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, s’ha congratulat perquè és un PAM de “continuïtat” perquè incorpora moltes de les accions iniciades l’anterior mandat, un 36% del total, i perquè un 47% de les actuacions previstes per al proper mandat estaven incloses al programa electoral de Junts per Tortosa. “Això demostra, com hem dit des del primer dia, la falta de projecte propi de ciutat per part del govern tripartit”, ha manifestat.

Després de fer una anàlisi detallat del PAM 2023-2027, Junts per Tortosa ha constatat que un 47% de les actuacions incloses estaven al programa de Junts per Tortosa, un 34% estaven al programa de Movem-PSC, i un 39% estaven al d’ERC, moltes de les quals són comunes. “Ens estranyen estes dades quan se suposava que eren el govern del canvi, tot i que en este sentit, estem molt satisfets que hi hagi més propostes nostres que dels partits que conformen el govern municipal”, ha detallat.

Per Roigé, este PAM exemplifica “la falta de projecte propi de ciutat”. “Es fa evident que són incapaços de governar de manera eficient i molt menys de projectar el futur a mitjà i llarg termini. És un PAM sense cap tipus d’ambició i que no genera il·lusió”, ha manifestat.

Així, el PAM inclou les obres del nostre programa electoral com són el pavelló dels Josepets, la Rambla Catalunya, l’Avinguda Generalitat, la plaça Alfons, el Camí de Sirga, la pista d’atletisme, i l’ampliació de l’Auditori. Obres totes elles iniciades l’anterior mandat ja que s’han fet els avantprojectes o, fins i tot, els projectes.

A més, també inclouen actuacions de l’anterior mandat fetes o que s’estan fent per altres administracions com són: la nova sala del Museu, ampliació de la via verda, l’ascensor de la C-12 a Ferreries, i l’adquisició dels terrenys de Renfe. De fet, més del 35% de les accions que contempla el PAM ja han estat iniciades durant l’anterior mandat i a la majoria d’estes accions l’únic que faran és donar-los continuïtat, com el programa Sempre Acompanyats o els consells de participació ciutadana.

Segons ha constatat Roigé, es tracta també d’un PAM on un 41% són accions del dia a dia. “Evidentment el PAM ha d’incloure algunes de les actuacions en les que com a govern vols incidir, però que aquest percentatge s’enfili fins al 41% exemplifica que no tens clares quines són les teues prioritats. Perquè podrien sortir demà i dir que ja han acomplert el 41% del PAM i no tindria cap mena de sentit”, ha manifestat.

Junts per Tortosa també ha constatat que el govern tripartit renuncia a algunes de les propostes dels seus programes electorals en un clar “exemple de l’electoralisme i populisme que han practicant i segueixen practicant”. Pel que fa a Movem-PSC, ens trobem que no s’ha inclòs al PAM: l’aparcament de Ferreries, la reducció de la zona blava a Ferreries i al Temple, la nova ubicació a l’escola d’adults, l’increment del padró fins als 50.000 habitants, remodelar l’avinguda Felip Pedrell, pla d’actuació i millora del barri de la Casota-Sant Vicent, així com la proposta dels serenos.

Respecte el programa d’ERC, al PAM no s’ha inclòs ni el passeig fluvial fins a Remolins, ni la millora del barri del Garrofer, ni el soterrament de la C-12, ni l’Oficina Municipal d’Escolarització, ni tampoc el CAP Baix Ebre.

Així mateix, tampoc s’han inclòs propostes que portaven tant Movem-PSC com ERC al programa: el quart pont, l’impuls a la construcció del nou hospital, la retirada del monument, ni tampoc parlen de quina política fiscal volem implementar. “Perquè de la pujada del 28% de la taxa d’escombraries o del 17.95% de l’IBI no en diuen res al PAM. Com tampoc mencionen l’endeutament, perquè com hem vist reduir-lo no és una prioritat pel govern tripartit”, ha afegit.

La portaveu de Junts per Tortosa també ha lamentat la utilització de verbs que no els comprometen a res. “Verbs com impulsar apareix en 86 ocasions, en 1 de cada 5 propostes. Nosaltres el reservàvem només a les actuacions que incloïen altres administracions o de les que no teníem competències directes. Per exemple, l’arranjament de voreres o la millora de camins no s’impulsa, s’executa”, ha manifestat.

Així mateix, Roigé ha lamentat que hi hagi actuacions repetides i que el govern tripartit destaqui com a actuacions prioritàries del PAM les incloses al projecte Next Generation de turisme “Tortosa, el passat és una aventura” que es va presentar a la premsa el dia 15 de desembre de 2022 i pel qual es van aconseguir 2 MEUR. “El tren elèctric i el circuit per les muralles són algunes d’estes accions que ja estan calendaritzades pel propi Next”, ha explicat Roigé.

Una altra de les actuacions destacades pel tripartit ha estat la construcció d’habitatge que com ha recordat Roigé es podrà fer gràcies als 3 MEUR aconseguits per Junts per Tortosa el passat mandat.

Junts per Tortosa també ha trobat a faltar al PAM cap acció per seguir fent de Tortosa una SmarCity, així com actuacions que compten amb finançament com són la Unitat de Medicina Esportiva o la reforma de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús. Així mateix, Roigé ha lamentat que no s’hagi inclòs la creació de l’EMD dels Reguers.

Tortosa, 9 de novembre de 2023