Junts per Tortosa vota en contra de la pujada d’impostos “innecessària i desorbitada” aprovada pel govern tripartit i la CUP

Meritxell Roigé: “Torna el tripartit i torna la pujada d’impostos, que amaga la seua incapacitat de gestionar els recursos públics de manera eficient”

El grup municipal de Junts per Tortosa ha votat en contra de la proposta d’ordenances fiscals que el govern tripartit ha aprovat avui en un ple extraordinari. Tal i com ha exposat la portaveu, Meritxell Roigé, la pujada d’impostos que s’ha aprovat per a l’any que ve és “innecessària, inaudita i desmesurada” i només demostra la “incapacitat de gestió” del nou govern tripartit. “Ha tornat el tripartit, torna una pujada d’impostos encara més gran”, ha manifestat. Roigé ha acusat el govern d’optar pel “camí fàcil” pujant impostos, que només evidencia “una incapacitat de gestió”. “Tenen incapacitat de buscar recursos fora de l’Ajuntament, ho porten a l’ADN, és molt més fàcil pujar impostos perquè deuen pensar que d’aquí quatre anys no se’n recordarà ningú, però la gent de Tortosa té memòria”, ha manifestat.

La portaveu ha recordat que l’anterior govern tripartit ja va fer una “desmesurada” pujada d’impostos que Junts per Tortosa els va baixar, fent-ho compatible amb la reducció de l’endeutament i seguint invertint a la ciutat. “Només Junts per Tortosa portàvem la reducció de la pressió fiscal al programa electoral, perquè per a nosaltres, l’economia de les famílies és molt important”, ha afegit.

Roigé ha deixat clar que si governés Junts per Tortosa no es pujarien impostos i es buscarien recursos d’altres administracions i es lluitaria contra el frau fiscal fent que tothom pagui el que li pertoca. “És una pujada d’impostos innecessària, desorbitada, tornaran a descontrolar la despesa i ho fan per esta incapacitat de gestionar els recursos públics que tenen”, ha assegurat.

La portaveu del grup municipal ha posat de relleu també el suport de la CUP a la pujada d’impostos “a canvi de res”, ja que no es preveuen cap de les propostes i bonificacions i “suposats compromisos”.

Unes ordenances fiscals amb autèntics despropòsits i increments injustos i poc equitatius

La portaveu de Junts per Tortosa ha qualificat “d’autèntic despropòsit” l’increment lineal del 28% de la taxa d’escombraries, excusant-se en el compliment d’una Llei que obliga el ciutadà a costejar el servei. “És obligatori fer-ho a partir del 2026, fins llavors es poden fer moltes més coses per minimitzar l’impacte en el ciutadà, però vostès han anat pel camí més fàcil, que els tortosins i les tortosines paguin per avançat”, ha manifestat.

Roigé ha assegurat que Tortosa ha tancat el 2023 amb una taxa de reciclatge del 53,04%, per sobre de la mitjana del Baix Ebre i de Catalunya, i que supera altres ciutats mitjanes com Amposta, Reus o Tarragona. “Hem aconseguit doblar esta taxa en el darrer mandat. No és una tasca fàcil i ens queda molt de camí per recórrer”, ha manifestat la portaveu, qui ha advertit el govern tripartit sobre l’increment de 500.000 euros que es fa al COPATE. “Tenim delegades només les competències de tractament i abocament, res més, i jo com a alcaldessa ja em vaig negar a pagar costos del Consorci que no ens pertoquen, com també ha fet algun altre ajuntament”, ha alertat.

En este sentit, la portaveu de Junts també ha recordat que no hi ha bonificacions ni la tarificació social que tant reclamen els grups que ara són al govern i la CUP quan estaven a l’oposició, i ha advertit que este increment és “injust, inequitatiu i castiga a qui menys té”. Així, Roigé ha esgrimit alguns exemples entre habitatges de carrers de barris com Remolins, Ferreries, Rastre i centre històric que pagaran entorn a un 16% més de taxa d’escombraries que els propietaris d’habitatges o xalets de barris de Sant Josep de la Muntanya, la Simpàtica o la zona del Célio.

Respecte l’increment del 17,95% de l’IBI urbà i del 11,85 de l’IBI rústic, Roigé ha assegurat que han arribat a pràcticament el màxim permès per Llei, i ha rebutjat els arguments del govern tripartit per fer-ho sense preveure cap bonificació nova, i limitant i reduint la bonificació a les famílies nombroses i monoparentals. “Una política molt d’esquerres”, ha ironitzat la portaveu.

Així, segons ha manifestat Roigé, una família pagarà al voltant de 100 euros més a l’any entre escombraries i IBI, mentre que un petit comerç o restaurant incrementarà el rebut en uns 300 euros més a l’any. “Suposo que quan deien que eren els del canvi, devia ser això, mentre nosaltres vam congelar impostos i vam incorporar noves mesures per ajudar a pal·liar moments de crisi, vostès eliminen les ajudes com els Bons Tortosa i pugen impostos”, ha manifestat.

D’altra banda, i respecte l’increment de l’IAE en un 18,99%, Roigé ha alertat del neguit que suposa per a les empreses, ja que precisament un dels motius pels quals algunes indústries optaven per instal·lar-se a Tortosa era per les bonificacions fiscals. “Esperem que este increment no faci repensar algunes empreses i perjudiqui implantacions futures”, ha manifestat.

Per últim, Roigé també ha estat molt crítica amb els grups de Movem, PSC, ERC, ara al govern, i la CUP, que abans estaven a l’oposició, i que presentaven propostes per incorporar a les ordenances fiscals. “Curiosament no hi ha cap d’estes propostes que ens feien quan estàvem al govern. Ni hi ha bonificacions per a classes populars ni la tarificació social progressiva. Avui no surt per enlloc, seguirem esperant-la”, ha afegit.

Un ajuntament sanejat i solvent

Meritxell Roigé ha detallat la situació econòmica de l’Ajuntament a data 16 de juny de 2023 amb més de 12 MEUR als comptes de l’Ajuntament, i amb un tancament del 2022 amb un 4,9 MEUR de romanent de tresoreria i un resultat positiu de 1,9 MEUR. La portaveu ha assegurat que no permetrà que “es qüestioni” la gestió econòmica de Junts per Tortosa al capdavant de l’Ajuntament, i ha recordat els 14 MEUR de subvencions aconseguides que s’han deixat pendents d’executar. La portaveu també ha rebutjat que s’acusi Junts per Tortosa de ser responsable d’endeutar l’Ajuntament quan s’ha reduït en 16,5 MEUR, mentre que l’anterior govern tripartit va incrementar en 17,6 MEUR.

En una intervenció detallada i documentada, la portaveu de Junts per Tortosa també ha rebutjat cadascuna de les “excuses” que el govern tripartit ha detallat per justificar esta pujada d’impostos. Roigé ha negat cap forat econòmic a la Clínica Terres de l’Ebre, tal i com ho assegura un informa econòmic que assegura que és solvent i s’autofinança; també ha assegurat que no hi ha problemes econòmics a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús i a l’EPEL que sempre han tancat en positiu, i ha deixat clar que l’1,2 MEUR d’aportacions de l’Ajuntament a Tortosa Sport no és un dèficit del WIN sinó de totes les instal·lacions esportives amb els costos d’energia i de personal que comporta. Roigé ha deixat clar que la política esportiva sempre costarà diners però que és una aposta com ho és l’activitat cultural, la Policia Local o els serveis socials. “Això no és dèficit, és el cost de les polítiques públiques”, ha manifestat.

Així mateix, Roigé ha recordat que la inflació de l’any passat va ser del 10,20 mentre que enguany és del 2,5, i que la pujada més gran de l’energia ja es va patir durant l’any passat. “Deixin de buscar excuses, pujar impostos és una manera ineficient de gestionar els recursos, això ja ho hem viscut a Tortosa, ha tornat el tripartit i tornen a fer el mateix”, ha assegurat.

Tortosa, 19 d’octubre de 2023