L’alcalde menteix, ara amb els impostos

L’alcalde menteix. No m’agrada ser tan contundent però no puc fer altra cosa que tornar a deixar clar que, una vegada més, ara per justificar apujar els impostos, torna a mentir i a donar dades falses per amagar la incapacitat de gestió del seu govern. Ho vam alertar en campanya electoral i ara ja és una realitat: torna el tripartit i amb ell torna la pujada d’impostos desmesurada i innecessària. El que Movem-PSC, ERC i la CUP han aprovat al Ple de l’Ajuntament no té explicació, no era necessari com s’acabarà demostrant, i afectarà moltíssim les famílies i empreses tortosines que veuran com als seus rebuts de l’any vinent s’incrementarà un 28 % en la taxa d’escombraries, un 17,95 % l’IBI urbà, un 11,86 % l’IBI rústic, un 18,99 l’Impost d’Activitat Econòmica (IAE), i un increment variable de l’impost de vehicles de tracció mecànica.

L’alcalde torna a mentir quan parla de la situació econòmica de l’Ajuntament. Les finances del consistori estan més sanejades que cap altre moment en la història. L’herència que ha rebut el senyor Jordan, segons l’acta d’arqueig datada del 16 de juny, són 12.463.269,31 euros als comptes de l’Ajuntament, i 2 MEUR més a les societats municipals. A més, hi ha 14.835.000 euros de subvencions aconseguides, només pendents d’executar, i una reducció neta de l’endeutament de 16,5 MEUR. Res a veure amb la situació econòmica que va deixar el tripartit quan vam accedir a govern. Tota aquesta informació està disponible al web municipal i això li pot agradar més o menys al govern tripartit, però és la realitat.

L’alcalde menteix quan per justificar l’increment d’impostos parla que han d’eixugar un forat de 4 MEUR a la clínica Terres de l’Ebre. No és cap forat, és el pagament diferit i acordat pel Ple de l’Ajuntament al moment d’adquirir la clínica, un nou actiu per al patrimoni municipal. La clínica Terres de l’Ebre no ha costat ni costarà un euro als tortosins i tortosines, s’autofinança.

L’alcalde menteix quan parla d’un forat a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, un hospital que des de fa 16 anys tanca els seus comptes en positiu tal com consta al registre mercantil. Durant 16 anys ni un € dels impostos dels tortosins s’ha destinat a pagar res de l’hospital, un hospital que porta 16 anys també autofinançant-se, autofinançant les seues inversions i incrementant els fons propis.

L’alcalde menteix quan parla d’un dèficit d’1,2 MEUR al Win Tortosa. Aquesta xifra és el cost de tota la política esportiva a la qual fa front l’Ajuntament de Tortosa a través de la societat TortosaSport, que no només gestiona el Win Tortosa o el Win Jesús, sinó que inclou els tres pavellons municipals, l’estadi, els dos camps de gespa artificial, el velòdrom, la pista d’atletisme i el circuit ciclista de Vinallop, així com els campus i les activitats esportives als pobles i totes les despeses de personal, serveis i subministraments que comporta la gestió de totes les instal·lacions. Perquè l’esport sempre ha estat una prioritat per a nosaltres.

L’alcalde està mentint des del primer dia respecte a la situació econòmica de l’Ajuntament sense aportar en cap moment cap dada oficial ni documentar les seues afirmacions. I la realitat és que aquest increment d’impostos és un preludi d’un increment desmesurat de la despesa pública improductiva i un desgavell en la gestió dels recursos públics. Estem parlant de la pujada d’impostos més gran que coneixem a Tortosa, en alguns casos superant a l’anterior tripartit.

L’alcalde menteix quan diu que no hi ha alternativa a aquesta pujada d’impostos, justificant la pujada de la taxa en un 28 %, un autèntic despropòsit, en la normativa europea i espanyola que obliga a costejar el 100 % del servei a la ciutadania. Aquest precepte no entra en vigor fins al 2026 (article 11.3 de la llei 7/2022 de 8 d’abril). I, evidentment, cal seguir incrementant el percentatge de reciclatge. I l’alcalde menteix dient que Tortosa no recicla quan la nostra taxa és del 53,04 % (dades de l’Agència de Residus de Catalunya), superant la mitjana del Baix Ebre i de Catalunya.

I aquest increment del 28 % de la taxa d’escombraries s’ha fet sense tenir en compte el barri on es viu o si es tracta d’una família vulnerable. I posarem algun exemple: un pis a Ferreries, al passeig de l’Ebre, a l’anomenada ‘Torre” pagarà al rebut d’escombraries 35,36 euros més del que pagava, mentre que un xalet a Sant Josep de la Muntanya pagarà 30,36 euros més. El mateix passa en un pis al carrer la Rosa, al centre històric, que pagarà 35,36 euros més en el rebut de la brossa, mentre que un habitatge unifamiliar a la Simpàtica pagarà 30,36 euros més. Com s’explica esta mesura tan poc equitativa, injusta i que afecta els més vulnerables?

Però la pujada d’impostos del tripartit no es queda aquí, incrementen en un 17,95 % l’IBI urbà arribant quasi fins al màxim permès per llei, i en un 11,86 % l’IBI rústic arribant al sostre màxim permès. Els vull recordar que el nostre govern a més de reduir, en termes reals, l’IBI en un 28,40 %, vam aconseguir incrementar la recaptació un 26%, una lluita contra el frau fiscal que ens va permetre rebaixar i congelar impostos, perquè si tothom paga, tots paguem menys.

I per últim també incrementen l’impost de vehicles, fet que segueix afectant l’economia de les famílies, i incrementen l’IAE un 18,99%, una decisió que pot posar en perill les inversions futures d’indústries i empreses que ja hi són o de noves que podrien arribar.

Per tant, aquesta no serà mai la nostra opció ni la nostra política, a Junts per Tortosa ens trobareu sempre al costat de les famílies, al costat dels més vulnerables, al costat de les empreses, del petit comerç, i per això vam apostar i apostem per congelar impostos, per crear bonificacions, i per rebaixar la pressió fiscal a la ciutadania. Ho vam advertir en campanya electoral i s’ha demostrat: torna el tripartit, torna la pujada d’impostos.