L’Ajuntament de Tortosa ja és la primera administració catalana amb més queixes per falta de transparència

Junts per Tortosa lamenta la voluntat del govern municipal d’ocultar la informació pública de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Tortosa ja és la primera administració catalana amb més queixes per la falta de transparència i traves a l’hora de garantir l’accés a la informació pública. Així se’n desprèn de les dades fetes públiques per la Comissió per la Garantia de l’Accés a la Informació Pública (GAIP) en relació als primers mesos del 2024. D’esta manera, l’Ajuntament de Tortosa segueix escalant en el pòdium i passa de la segona posició (assolida el segon semestre del 2023) a la primera, convertint-se en l’administració del país que acumula més expedients a la GAIP, organisme creat el 2014 que vetlla pel compliment i les garanties del dret d’accés a la informació pública.

El regidor de Junts per Tortosa, Òscar Ologaray, va lamentar el darrer plenari esta situació que està vivint Tortosa amb l’arribada del tripartit al govern. “Esta falta de transparència ens l’estem trobant constantment a l’hora de poder tenir la informació que necessitem per dur a terme la nostra tasca”, ha manifestat. Junts per Tortosa també ha denunciat que més del 90% de les peticions d’informació s’han respost fora de termini, triplicant, de mitjana, el temps establert per respondre estes peticions. “Rebem documentació que no és la sol·licitada, enllaços de descarrega de documentació que feia dies que havien caducat, o fins respostes que estan elaborades en una data molt anterior al lliurament, fent evident que aquella informació estava preparada, però retinguda per algun motiu”, va explicar Ologaray durant el transcurs del darrer ple, per acabar demanant al govern municipal“que compleixin amb el reglament i donin resposta en temps i forma a les instàncies que presentem”.

Després de les 35 reclamacions acumulades durant el segon semestre del 2023, en només els dos primers mesos del 2024 l’Ajuntament de Tortosa ja compta amb 10 reclamacions a la GAIP per manca de transparència, un organisme que no actua d’ofici però que empara a la ciutadania o als grups polítics als quals no se’ls fa arribar la informació a la que tenen dret d’accés.

Tortosa, 15 de maig de 2023