L’ArtXiBarri: 12 anys de convivència al Centre Històric

L’ArtXiBarri, impulsat per la Xarxa per la Convivència a Tortosa, és una de les iniciatives comunitàries més emblemàtiques de la nostra ciutat, que es consolida any rere any com una jornada lúdica i festiva, transformant el Centre Històric de la ciutat en un espai vibrant de convivència i creativitat. Aquest projecte, que ha arribat enguany a la dotzena edició, destaca no només per les activitats variades i inclusives, sinó també per la capacitat de fomentar la cohesió social i la interculturalitat entre els habitants de la nostra ciutat.

Soc persona de barri i pel barri, ho porto a la sang i crec que m’identifica. És per això que crec amb el nucli històric com a oportunitat i així ho vull manifestar. Alguns podeu pensar que no hi ha res a fer, però us ben asseguro que és un gran repte pel qual hauríem de creure més i lluitar-hi.

Junts per Tortosa sempre hem tingut ben present impulsar polítiques que contribueixen a fomentar la cohesió, convivència i el sentiment de pertinença a la ciutat. Penso que això no és un dir, sinó una realitat. Perquè Tortosa és i ha de ser una ciutat acollidora, però perquè programes com aquest tinguin èxit, cal saber fins on es pot! Creieu-me, és així! Els recursos públics són finits i cal ser ben conscients que, de vegades, a tot no es pot arribar i hem de garantir fer-ne un bon ús per tots els tortosins i tortosines.

L’ArtXiBarri ha estat possible gràcies a la implicació decidida al seu moment de l’alcalde Ferran Bel, així com de la nostra estimada regidora Anna Algueró, que malauradament ens va deixar, però tots tenim molt present el seu llegat i contribució a la ciutat. És inevitable no pensar en ella i per molts de nosaltres continua molt present. No es pot parlar de l’ArtXiBarri sense reconèixer-li la contribució significativa de la nostra Anna qui va dedicar la seua vida a la millora de la convivència i la cohesió social a Tortosa. La seva implicació i compromís van ser essencials per fomentar un ambient de respecte i entesa mútua entre les diverses cultures que conviuen a la ciutat.

Aquesta iniciativa, organitzada per l’Ajuntament de Tortosa amb la col·laboració de nombroses entitats locals, i que Meritxell Roigé i Mònica Ripoll van continuar fent gran, ha esdevingut un model d’acció comunitària que aposta per l’enriquiment de la diversitat cultural. Hem de continuar creient en ell, treballant i potenciant el nostre nucli històric. Aquests 12 anys no es poden aturar, es necessita continuïtat i creença amb el projecte.

Aquest divendres passat, un any més, uns 150 xiquets van participar en les activitats organitzades. Les places dels Dolors, Mossèn Sol i Sant Joan, totes tres places urbanitzades els darrers anys gràcies a l’aposta ferma de la regidora d’urbanisme en aquell moment i alcaldessa Meritxell Roigé, per actuar al Centre Històric, es van omplir de vida amb el joc “Dóna la volta al món”, on els més petits, amb passaport en mà, van gaudir de jocs que els portaven a diferents països.

I és que l’ArtXibarri és molt més que una festa, és un testimoni de la capacitat de Tortosa per construir ponts entre les seves diverses comunitats. Uns ponts que han de ser robustos, però que, com tot, no es pot excedir el pes màxim que poden sostenir sense fer perillar tota l’estructura. Siguem conscients tots!

Tenim el repte i l’obligació de seguir treballant per una Tortosa més unida i integradora. I per això cal seguir apostant per iniciatives com la que es va impulsar ara fa més de 12 anys, l’ArtXiBarri.

Per molts anys més i a continuar sumant!