Òscar Ologaray: “La construcció de les llars d’infants ha passat de cost zero a que els tortosins haguem de destinar-hi més de 450.000 euros”

Junts per Tortosa lamenta els nous endarreriments i que les famílies vulnerables no tinguin garantida una plaça tampoc durant el curs 2024-2025

El Grup Municipal de Junts per Tortosa va preguntar durant el darrer ple ordinari per l’endarreriment de les dos llars d’infants municipals. Malgrat el regidor d’educació mantenia encara durant el mes de març passat, que les llars estarien en funcionament al setembre, l’alcalde el va contradir donant uns mesos de marge a l’obertura. El regidor tortosí, Òscar Ologaray, va interpel·lar l’alcalde sobre si les llars es posarien en funcionament durant el curs 2024-2025 i la resposta va ser que no es posarien en funcionament fins el curs 2025-2026, endarrerint així novament la data d’obertura. Un fet que el grup majoritari a l’Ajuntament de Tortosa va lamentar.

Ologaray va celebrar, però, que l’alcalde reconegués que gràcies a Junts per Tortosa s’han aconseguit més recursos per a la ciutat, el màxim que permetia la subvenció, tal i com es venia reclamant des del passat mes de setembre. “Ens n’alegrem d’haver fet possible rebre més recursos, però de la mateixa forma ens preocupa el sobrecost de les dos llars d’infants”. I és que les llars d’infants que el senyor Jordan i el senyor Grau van anunciar en precampanya, que construirien ‘a cost zero per a la ciutat i les famílies’ costaran, ja d’entrada abans d’iniciar les obres, més de 450.000 euros a les arques municipals. “Hem passat de cost zero a haver de destinar més de 450.000 euros només per a la construcció, un exemple més de la ‘brillant’ gestió econòmica del govern tripartit, que després diu que no té més remei que pujar els impostos a la ciutadania”, va qüestionar Ologaray.

Quan el regidor va preguntat pel finançament d’este sobrecost de la construcció, l’alcalde va respondre que ‘no recordava si ell havia dit que serien a cost zero per les famílies’ [com consta a la nota de premsa emesa per Movem-PSC el 27 de març], i  va evitar respondre sobre com s’aconseguirà este finançament necessari.

Les famílies vulnerables no tenen garantida una plaça

Una altra de les problemàtiques que ha generat la gestió del govern de Movem-PSC i ERC ha estat en relació als infants sense recursos, que no han tingut garantit l’accés a una llar d’infants. Mentre que fins ara sempre tenien places en una llar d’infants del municipi, no ha estat així durant el curs 2023-2024, ni tampoc serà així durant el curs 2024-2025. En este sentit Ologaray ha interpel·lat a l’alcalde, fent-li veure que dels seus dos anys i mig d’alcaldia, durant dos anys els infants vulnerables no hauran tingut garantit l’accés a la llar d’infants, mentre que amb els governs de Junts per Tortosa sí que estava garantit.

El regidor tortosí també ha lamentat que el govern tripartit no fes res per evitar el tancament de la llar d’infants de la Creu Roja, que complia esta funció social. “Ja sé que el seu projecte era construir noves llars d’infants a qualsevol preu, però mentrestant, no podia arribar a un acord amb Creu Roja per garantir una plaça a aquelles famílies vulnerables?”. “No voldria imaginar el que haguessin dit el senyor Jordan, o la CUP, si durant el nostre govern una sola família vulnerable no hagués tingut accés a una llar d’infants a Tortosa”, ha ironitzat Ologaray.

Una gestió plena de despropòsits

La gestió de les dos llars d’infants no ha estat exempta de polèmica. I és que des d’un primer moment el projecte de les llars d’infants ha estat marcat per la “incapacitat de gestió” que caracteritza l’actual govern municipal.

I és que el govern tripartit va presentar un informe econòmic que es contradeia amb el reglament del servei, que no quantificava el cost de la reserva de places per a famílies vulnerables, que plantejava coses tan surrealistes com que el dia que obrin les llars d’infants ja estarien plenes o que determinava preus públics més elevats que els de les llars privades del municipi.

A més, la gestió de les subvencions també va ser caòtica i és que el departament d’Educació va denegar la 3a convocatòria per no tramitar correctament les sol·licituds. A més, Tortosa tampoc va entrar a la 4a convocatòria perquè hi havia una quinzena de requeriments pendents i és que l’avantprojecte presentat no s’adequava a la normativa d’habitabilitat, seguretat, incendis, o supressió de barreres arquitectòniques. Unes informacions que el govern municipal va amagar i que va haver de donar a conèixer Junts per Tortosa quan va tenir accés a tota esta informació.

Tortosa, 8 de maig de 2024