Per una “Plaça Alfonso” que recupere els seus orígens d’espai de trobada

Fa prop de 40 anys, la concessió de la plaça Alfons XII que es va fer en aquell moment va ser una gran obra que molts veïns de l’Eixample i del centre de Tortosa recordem. Va ser el primer pàrquing subterrani que es feia a la ciutat i donava aquella mirada de modernitat que potser ens faltava. Avui, 35 anys després, tant l’aparcament com la plaça han quedat obsolets i cal una reurbanització que els posi al dia, modernitzant i recuperant el punt de trobada que era la plaça en els seus orígens.

Ara tenim l’oportunitat de fer-ho perquè este mes de maig finalitzava la concessió de l’aparcament i des de Junts per Tortosa vam demanar fa uns mesos al govern que treballés per tirar endavant una nova concessió, vinculada a la remodelació de la plaça i de l’aparcament. L’Ajuntament ja disposa d’un avantprojecte redactat per l’arquitecte Ramon Valls que transformava la “plaça Alfonso”, com la coneixem tots, en un espai modern, atractiu, sense barreres arquitectòniques, amb arbrat, plaques solars, un parc infantil, i on la figura de Inocencio Soriano Montagut ‘Mare i fill’ recuperava el protagonisme en una zona de brolladors d’aigua.

Però el govern tripartit, Movem-PSC i ERC, amb els seus socis de la CUP, van rebutjar la moció que des de Junts per Tortosa, en positiu, vam portar a debatre al ple d’esta setmana per instar el govern a tirar endavant una nova concessió, a encarregar el projecte executiu, i a fer possible una actuació que tots els tortosins i les tortosines coincidim que és molt necessària.

El moment era ara que hem aprovat una pròrroga de la concessió fins al 30 de setembre, però no, el senyor Jordan i la senyora Lleixà opten per la remunicipalització de l’aparcament i renuncien a fer una plaça nova que planteja un canvi en la mobilitat de l’entorn ja que incorpora un carril bici i una nova entrada i sortida del pàrquing que reduirà el trànsit de cotxes per l’eixample. Una aposta per fer un nou espai de trobada i lleure que recorda els orígens de la plaça on molts vam jugar de ben menuts.

No podem perdre l’oportunitat de tenir un espai que afavoreixi la trobada, la convivència, el lleure, l’oci, i la modernitat. Després dels canvis que vam poder dur a terme durant el passat mandat amb la plaça de l’Ajuntament, ara plena de vida, el nou carrer Cervantes, el carrer Barcelona o la plaça de la Catedral i el nou mirador a l’Ebre, ara tocava apostar per recuperar la “plaça Alfonso” una actuació que pràcticament tots els grups municipals portaven als seus programes electorals. Junts per Tortosa havíem treballat durant el mandat passat per aprofitar la finalització de la concessió per poder-ho tirar endavant, vam deixar fet l’avantprojecte, a punt per a fer l’actuació sense cap cost per a la ciutat, ja que vinculàvem l’obra a la concessió, com ja es va fer fa 35 anys. Ara, pel govern tripartit no és una prioritat.

Nosaltres seguirem insistint per fer-ho possible. Seguim treballant per Tortosa.