Prevalen els interessos personals i partidistes per damunt de la voluntat de la ciutadania

Dissabte, 17 de juny del 2023, es va iniciar un nou mandat a l’Ajuntament de Tortosa. Ho va fer amb la presa de possessió dels regidors i regidores elegits a les passades eleccions municipals del 28 de maig. Entre aquests, els 10 regidors que formem el grup municipal de Junts per Tortosa, grup que serà majoritari al plenari durant els propers quatre anys com a força guanyadora de les eleccions i amb uns resultats rotunds, que per molt pocs vots gairebé es tradueixen en una majoria absoluta amb 11 regidors. Vull agrair a tots els tortosins i tortosines el suport que ens van donar a les passades eleccions i especialment el que he rebut els últims dies. Sabem que és una situació injusta, però amb la força dels vots i l’escalf que ens fa arribar la ciutadania seguirem treballant per Tortosa amb tota la determinació.

Malgrat que el missatge que va expressar la ciutadania a les urnes va ser molt clar, aquest mateix dissabte es va investir com a alcalde al representant de la candidatura de Movem-PSC. És el resultat del pacte que han assolit Movem-PSC i ERC, amb el suport, des de fora del govern municipal, de la CUP. Per tant, 11 vots durant la investidura per conformar un govern de 10 regidors i regidores. L’aritmètica ho permet, però no és el que la gent de Tortosa i dels pobles va manifestar el 28-M: les eleccions van mostrar un suport amplíssim per a la candidatura de Junts per Tortosa. Vam ser els únics que vam créixer en vots, en percentatge i en regidors. Amb un total de 5.424 vots, vam sumar 1.067 vots més dels que vam assolir quatre anys abans: un creixement del 24,49%. Això ens va donar un augment de 3 regidors. Vam guanyar a tots els barris i a tots els pobles menys un, on també vam millorar resultats. Per tant, la ciutadania ens va premiar electoralment.

Per contra, el govern que es va conformar dissabte, amb Movem-PSC i ERC, van perdre conjuntament 2.977 vots respecte al mandat anterior. Per tant, la ciutadania els va castigar electoralment. Cadascun d’aquests partits va baixar en vots, en percentatge i en nombre de regidors: Movem-PSC, amb 1.709 vots menys (una baixada del 32,74%), i ERC, amb 1.268 vots menys (un retrocés del 42,95%). Cadascun va obtenir un regidor menys. Per tant, un pacte de govern de dos forces que han perdut les eleccions i a més a més han rebut un càstig electoral evident. Tan evident, que dos dels tres regidors electes de la llista d’ERC han refusat prendre possessió de l’acta de regidor assumint la derrota. El Sr. Faura va dir que amb aquests resultats no se sentia legitimat i que seria “egoista i narcisista” assumir l’alcaldia. Però la número 2 de la llista i ara portaveu, la Sra. Lleixà, no tindrà cap vergonya per ser investida alcaldessa el 2026, si s’acaba produint el repartiment.

Algunes persones i alguns partits han fet orelles sordes al que clarament va manifestar la ciutadania amb els seus vots: que volien que Junts per Tortosa seguís governant, donant-nos encara més confiança de la que ja teníem, en reconeixement de la gran tasca desenvolupada durant el mandat passat. Han prevalgut les ànsies personals d’alguns per assolir el govern i les estratègies dels partits, tutelats des de fora de Tortosa, contràriament al que la gent havia expressat. Amb la indispensable ajuda de la CUP, que amb un sol regidor facilitarà la governabilitat. Un xec en blanc d’una de les altres formacions que també va veure com l’electorat li va donar menys suport: concretament, una baixada de vots del 20,19% i, per molt poc, a les portes de no obtenir representació, que hauria anat cap a Junts per Tortosa i ens hauria donat la majoria absoluta. Ja vam instar durant la campanya electoral els partits perquè manifestessin que respectarien la força més votada.

No ho van fer perquè era evident que el seu objectiu era un altre: arribar a l’alcaldia, independentment dels resultats. Hauria estat més transparent que aquestes forces haguessin dit al seu electorat que estaven disposades a fer el que fes falta per a aquest objectiu.

Per tot plegat, Junts per Tortosa no defallirem: durem a terme la tasca de control i fiscalització del govern per defensar els interessos de la ciutadania de Tortosa, tant si ens van votar com si no ho van fer. Ho farem amb la rigorositat amb la qual hem governat tots aquests anys i amb determinació per tal que tot allò que s’ha fet bé durant aquest temps no es tiri per terra ara. Ho farem per responsabilitat: per tots els tortosins i totes les tortosines. Amb la força que ens heu donat i que us correspondrem.