Un pressupost sense model de ciutat basat en una pujada innecessària dels impostos

El govern de Movem-PSC i ERC, amb el xec en blanc de la CUP, ha tirat endavant uns pressupostos pel 2024 que no inclouen el que necessita Tortosa i els cinc pobles del municipi. És un pressupost sense ànima, sense ambició, que no té model de ciutat, que està mal fet, i que avala la pujada d’impostos més elevada de la història sense cap tipus de justificació. Des de Junts per Tortosa ja vam avisar en campanya que si el tripartit tornava a governar, tornarien a pujar els impostos i no ens vam equivocar. Però, a més, ho han fet sense necessitat, perquè en este pressupost que han aprovat es torna a demostrar que les finances municipals estan sanejades.

Amb la pujada d’impostos, aprovada a l’octubre, el tripartit recaptarà 2,8 MEUR més. Un import que es podia compensar amb l’aportació extraordinària de l’Estat per al 2024: 2,7 MEUR extra que no preveien. Quan el govern de l’Estat, el passat desembre, va anunciar estos recursos extraordinaris Junts per Tortosa vam demanar al tripartit que tirés enrere la pujada d’impostos, com havien fet altres ajuntaments, però tampoc van voler, i este 2024 els tortosins i tortosines pagaran un 28% més de la taxa d’escombraries un 17,95% més d’IBI urbà, un 11,86% d’IBI rústic, el màxim permés legalment, un 18,99% de l’IAE, i un increment de l’impost de vehicles.

Si analitzem el pressupost i el comparem amb el de l’any passat, el del 2023, veiem que el relat del tripartit torna a desmuntar-se. El senyor Jordan i la senyora Lleixà van assegurar que necessitaven 4 MEUR per cobrir les despeses de personal, financeres i el cost energètic, i el cost que tenen estes tres partides al pressupost és de 188.637,87 euros més respecte a l’any passat, fet que evidencia que el tripartit mentia i que, de cap manera, està justificat que Tortosa estigui al pòdium dels municipis de Catalunya que més pugen els impostos.

Però, a més, estos pressupostos no responen a cap model de ciutat, s’obliden de barris com Sant Llàtzer, Ferreries, el Temple, el Rastre, Santa Clara i el Grup el Temple. I res de nou als pobles. Només doten les EMD amb el que pertoca per conveni i castiguen al poble dels Reguers retallant el seu pressupost.

Des de Junts per Tortosa vam presentar les nostres propostes al pressupost que només van ser escoltades després de reclamar, per escrit, una reunió amb el govern tripartit. En cap moment volien negociar amb nosaltres perquè ens van enviar tot l’expedient del pressupost tancat, sense cap informació prèvia. Les nostres propostes anaven encaminades a millorar el pressupost, per dinamitzar econòmicament la ciutat i poder continuar amb la transformació que Tortosa necessita.

Vam aportar diferents propostes però voldria destacar entre altres i en primer lloc, el fet de demanar revertir les retallades en Cultura, Esports i Via Pública. El govern ha retallat 471.000 euros en Cultura, i 1,9 MEUR en via pública, més de la meitat del que vam invertir l’any passat. I, a més, després de l’aposta que hem fet durant molts anys per l’esport, retallen 312.000 euros al pressupost i no hi ha cap inversió: 0 euros per a la pista d’atletisme i la negativa a fer el pavelló als Josepets.

El passat mandat vam aconseguir 1,5 MEUR de l’Estat per construir un pavelló esportiu, un pav-2, als Josepets i no volen fer-lo. I aquí es demostra que el tripartit ni aposta per l’esport, ni coneix les necessitats dels clubs i entitats, però tampoc aposta pel centre històric. Ens podem omplir la boca en paraules buides de contingut però la construcció d’un pavelló als Josepets permet generar activitat al barri i portar-hi gent, però el govern tripartit ja ens ha deixat clar que no vol fer-ho, i des de Junts per Tortosa insistirem per evitar perdre estos recursos i esta actuació tan necessària. I dic que este govern no aposta pel centre històric perquè d’inversions milionàries hem passat a menys del 10% destinat al nostre nucli antic.

Tampoc es preveu res per a Rambla Catalunya, per a l’Avinguda Generalitat, per a la plaça Alfons XII i la reforma de l’aparcament soterrat, ni per carrils bici… I destacar que tampoc preveu suplementar els Bons Tortosa fins als 400.000 euros de les passades edicions.

Este pressupost, per tant, no és el pressupost que necessita Tortosa per seguir avançant, és un pressupost que afectarà les butxaques dels tortosins i les tortosines i que avala la pujada d’impostos més elevada de la història. Una pujada innecessària i injusta, de la que Junts per Tortosa no en serem mai còmplices.