Junts per Tortosa vota en contra d’uns pressupostos “poc ambiciosos” i que avalen una pujada d’impostos “innecessària”

Meritxell Roigé lamenta el “menyspreu” del govern cap al grup majoritari de l’Ajuntament i que s’hagi tancat la porta a un acord

Junts per Tortosa ha rebutjat avui els pressupostos del 2024 que el govern municipal ha portat a aprovació. La portaveu del grup, Meritxell Roigé, ha explicat que no podien donar suport a uns comptes que són “poc ambiciosos”, que estan mal fets, perquè no s’inclouen els ingressos reals que es recapten, que s’obliden de les necessitats de la ciutat, i que avalen una pujada d’impostos “innecessària”

Roigé ha recordat que el govern tripartit de Movem-PSC i ERC va enviar la documentació del pressupost, amb l’expedient tancat, el passat 18 de gener a les 19.30 hores, només amb els deu dies previs que marca la normativa, i que és la primera vegada que no s’ha anat subministrant informació per capítols a l’oposició, així com no mantenir cap reunió ni fer cap trucada al respecte. Les reunions van arribar, sempre a instàncies de Junts per Tortosa, qui un cop analitzat el pressupost va presentar les seues propostes. “És evident el menyspreu i falta absoluta de respecte que fan al grup majoritari de l’Ajuntament”, ha manifestat Roigé, que ha lamentat les formes del govern a l’hora de convocar la comissió per dictaminar el pressupost este mateix matí i el ple extraordinari, sense informar a l’oposició fins a dos hores abans de celebrar el debat.

Durant la intervenció, Roigé ha reiterat que els comptes que porten a aprovació evidencien que la justificació que el govern va donar per pujar impostos “és falsa”. La portaveu de Junts per Tortosa ha lamentat que la ciutat estigui “al pòdium” de les ciutats que més pugen els impostos a Catalunya, i ha assegurat que els pressupostos tenen un defecte de partida. Roigé ha esgrimit els tres arguments que el govern tripartit va donar per justificar la pujada d’impostos i els ha comparat amb el 2023: la despesa de personal, la despesa energètica i les despeses financeres. “Aquell presumpte dèficit de 4 milions d’euros que alertava el tripartit, al pressupost s’ha traduït en tan sols 188.637,87 euros, representant només el 0,4%, una quantitat irrisòria i que de cap manera pot pretendre justificar la pujada d’impostos”, ha afegit.

La portaveu de Junts per Tortosa, que ha analitzat amb tot detall el pressupost d’ingressos i despeses, ha assegurat que els comptes són poc ambiciosos que és “insuficient” per a les necessitats dels tortosins i tortosines, i que se sustenta amb una pujada d’impostos que no té cap sentit. També ha lamentat que no es presenti cap acció transformadora de la ciutat, i que no reculli el volum d’ingressos que pertoca. Roigé ha retret al govern que el document contradigui el relat fet per ells mateixos en els últims mesos, i ha deixat clar que els pressupostos constaten que el tripartit no té model de ciutat. 

Respecte el pressupost d’ingressos, Roigé ha reiterat que el pressupost està mal fet perquè no es recullen els ingressos que pertocaria i s’amaguen 250.000 euros entre l’IBI i la taxa d’escombraries. “Com pot ser que pressuposten menys d’IBI que el que vam recaptar l’any passat? Potser vol dir que hem perdut 500 cases?” ha ironitzat. Així mateix, Roigé ha lamentat no haver trobat res al pressupost per a lluitar contra el frau fiscal. “Jo senyor Jordan celebrava que vingués a la meua, però quan mirem el pressupost per evitar el frau no hi ha res”, ha afegit. Roigé també ha insistit que l’aportació extraordinària de l’Estat, de 2,7 MEUR, hagués permès tirar enrere amb la pujada d’impostos, per la qual recapten 2,8 MEUR més, però 

Pel que fa al pressupost de despeses, Roigé ha lamentat la retallada en les partides de Cultura, Esports i Via Pública, i ha ironitzat sobre el “poc pes” que deuen tenir els regidors de Cultura i Esports perquè se’ls rebaixi l’aportació. Així mateix, la portaveu de Junts per Tortosa també ha lamentat que el tripartit s’hagi oblidat del Centre Històric, de barris com Santa Clara, el Rastre, Sant Llàtzer, el grup del Temple, i també de Ferreries i el Temple on només es preveuen les llars d’infants. A més, també ha qualificat d’insuficient la partida dels Bons Tortosa que es preveu amb només 135.000 euros, front als 400.000 euros de les anteriors edicions.

Roigé ha recordat que les obres que es tiraran endavant formen part d’aquella #HerènciaRoigé que el tripartit tant criticava, com és el cas de l’ampliació de l’Auditori Felip Pedrell, el circuit turístic de les muralles, la rehabilitació del balneari d’en Porcar,  la subvenció d’1,3 MEUR aconseguida per fer habitatge al nucli antic, o el segon aparcament als terrenys d’Adif. Amb tot, la portaveu de Junts per Tortosa ha deixat clar que no podien donar suport a uns pressupostos on es troben a faltar actuacions amb projectes redactats i que la ciutat necessita per continuar amb la transformació que portava en els darrers anys. 

Així, Junts per Tortosa ha lamentat que el govern tripartit no vulgui tirar endavant la construcció d’un pavelló esportiu, un PAV-2, a l’antic col·legi dels Josepets que permetrà generar activitat al barri i revitalitzar-lo, a més de cobrir les necessitats esportives de clubs i entitats que necessiten d’un pavelló per entrenar i competir. “Tenim una subvenció d’1,5 MEUR amb noms i cognoms aconseguida pel diputat i exalcalde Ferran Bel per fer un pavelló esportiu, no sé què han de negociar ara a Madrid. És evident que s’ha de suplementar però és una aposta per l’activitat esportiva i el centre històric. Ens el creiem o no?”, ha afegit.

Altres inversions que no s’inclouen al pressupost són la pista d’atletisme, la Rambla Catalunya, continuar amb les millores executades a Vora Parc, el projecte executiu de l’avinguda Generalitat, hem trobat a faltar carrils bici i, en concret, les dos obres que van treure com és el carril de perllongament de Ronda Docs, i la rampa de la via verda a Ferreries. El pressupost tampoc preveu res als pobles més enllà del que conté el conveni signat el mandat passat amb les EMD i la inversió corresponent a Vinallop, però es castiga el poble dels Reguers, on es redueixen les partides. 

Tortosa, 29 de gener de 2024