Alt compliment del Pla d’Actuació Municipal, 77% d’accions realitzades a poc més d’un any de finalitzar el mandat

El 93% de les 728 accions previstes al PAM ja estan fetes o es troben en procés

Quan es compleixen dos terceres parts del mandat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé ha donat a conèixer que ja s’han implementat un 77% de les accions previstes al Pla d’Actuació Municipal (PAM). Una eina incorporada a l’Ajuntament de Tortosa pel govern de Junts per Tortosa. A més, un altre 16% són actuacions en procés d’execució. Uns resultats molt elevats, que el govern destaca com a molt positius. L’alcaldessa ha subratllat que les condicions que s’han generat en el primer tram del mandat, amb episodis que han comportat una afectació molt destacada, com el temporal Glòria o la pandèmia de covid-19, han provocat que la planificació inicial s’hagués d’ajustar, complementar i ampliar per tal d’atendre a les necessitats sorgides.

Per això, a les 480 actuacions incloses inicialment al PAM se n’han afegit durant els últims mesos 248 més de noves. La major part corresponen a les incloses al Pla de Reactivació Econòmica definit al maig del 2020 per fer front a la pandèmia. Un document creat pel govern municipal que va ser clau en l’atenció social i impuls econòmic que necessitava la ciutat en aquell moment. “Sempre hem dit que el PAM és un document viu, que evoluciona a mesura que es generen noves necessitats o que es presenten noves oportunitats per desenvolupar accions no previstes al començament. En esta ocasió, a més, hem hagut d’atendre a situacions molt complexes, del tot inesperades“, ha recordat Roigé.

Entre les 560 accions realitzades, l’alcaldessa ha destacat actuacions urbanístiques com l’urbanització de la plaça de l’Ajuntament, la nova plaça davant la catedral o el nou passeig del barri del Castell, la celebració de la Capital de la Cultura Catalana, l’impuls a la continuació de la Via Verda fins a la Ràpita, l’ampliació de la xarxa de recàrrega de vehicles o la gratuïtat de la primera hora d’estacionament a la zona blava mitjançant l’ús de l’aplicació mòbil. Paral·lelament, també hi ha 114 actuacions actualment en marxa, com l’urbanització del carrer Cervantes, la redacció del projecte de la plaça Alfons XII, l’ampliació de carrils bici, o l’adquisició dels terrenys per a la nova pista d’atletisme a Jesús.

L’afectació provocada per la Covid-19 també ha tingut efectes sobre algunes accions previstes, que s’han hagut de retardar en el calendari i que encara no s’han pogut iniciar per les condicions encara existents. En total, 33 accions que suposen un 4,5 % del total, entre les quals hi ha la celebració del Fòrum Econòmic de Tortosa, una de les primeres activitats que es van haver d’ajornar a la primavera del 2020, o la celebració de la fira Festast. D’altra banda, una vintena d’accions estan previst que es puguen iniciar des d’ara i fins al final del mandat. Només una acció es considera descartada: la construcció d’un nou embarcador fluvial a la Xiquina, que ha sigut substituïda per l’ampliació de l’embarcador situat davant del Mercat.

Des què vam introduir l’eina del PAM per fixar les accions al principi del mandat, s’ha demostrat com una eina molt important de transparència amb la ciutadania i de compromís de l’acció de govern“, ha insistit l’alcaldessa. A més, ha volgut recordar que l’elevat grau de compliment s’ha aconseguit tot i que, durant un temps, el ritme de treball de les administracions es va aturar com a conseqüència del confinament i es van perdre setmanes de faena. Per això ha agraït a tot el personal municipal la capacitat de treball per sobreposar-se a les dificultats, i ha fet un agraïment especial al personal de l’Hospital de la Santa Creu i de la Clínica Terres de l’Ebre, que han desenvolupat una tasca primordial per la pandèmia.

3 de febrer del 2022