El govern del senyor Jordan i la senyora Lleixà renuncia a la remodelació de la plaça Alfons XII i el pàrquing

Junts per Tortosa insta a no perdre l’oportunitat de treure una nova concessió de l’aparcament que permeti executar l’actuació sense cap cost per a la ciutat

El grup municipal de Junts per Tortosa ha instat avui el govern del senyor Jordan i la senyora Lleixà a aprofitar la finalització de la concessió del pàrquing de la plaça Alfons XII per tornar a treure-la i executar l’actuació de remodelació de tota la plaça i el seu aparcament. La portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha explicat que “ara és el moment” per dur a terme l’obra, segons l’avantprojecte que es va presentar fa un any fet per l’arquitecte Ramon Valls, i que l’anterior govern tenia previst iniciar este 2024.

“Hem conegut que la intenció del senyor Jordan és municipalitzar i incorporar els treballadors del pàrquing a l’Ajuntament i no dur a terme cap actuació ni a la plaça ni a l’aparcament, que necessita una reforma urgent. Fa 35 anys quan es va fer la plaça tal i com és actualment ja es va treure una concessió per l’aparcament que va assumir també l’execució de la plaça i el pàrquing sense cap cost per al consistori”, ha manifestat Roigé, que ha lamentat que s’estigui perdent una oportunitat aprofitant que al maig s’acaba la concessió actual, tot i que es pot prorrogar uns mesos.

La portaveu de Junts per Tortosa també ha lamentat que el senyor Jordan es sorprengui quan els projectes costen diners i li ha recordat que durant el mandat passat es van aconseguir més de 40 MEUR d’altres administracions. “Els recursos no s’aconsegueixen assegut a la cadira de l’alcaldia, sinó treballant i anant-los a buscar, però clar veien que les subvencions que demana li deneguen i altres les perd pel camí, potser no té gaire confiança en la seva gestió”, ha afegit.

Transformació d’un espai i millora de la mobilitat

El projecte de remodelació de la plaça Alfons XII i el pàrquing preveia transformar l’actual espai per convertir-lo en un lloc més adient per a l’activitat ciutadana i esdevenir un nou punt de trobada i de lleure. L’actuació rebaixava l’actual nivell elevat de la plaça fins a situar-lo a un únic en relació amb la resta de carrers de l’entorn, eliminant les barreres arquitectòniques. A més, comportava la plantació d’arbrat i generava un àgora central on fer activitat. El paviment d’este espai, de color terra, evocava l’aspecte que tenia la plaça des de que va ser construïda el 1890 fins a la remodelació al 1989. D’altra banda, també guanyava protagonisme l’escultura d’Innocenci Soriano-Montagut ‘Mare i fill’, sobre un petit estany d’aigua i brolladors.

Este espai comptava també amb una zona infantil, unes pèrgoles que generen ombra amb plaques solars. L’actuació prevista feia créixer la plaça cap a un dels laterals, integrant així el carrer Argentina mitjançant una plataforma única amb prioritat per al vianant. D’esta manera es pacificava el trànsit i es donava continuïtat a la xarxa de carrils bici existent.

L’actuació presentada també intervenia a l’aparcament subterrani de la plaça, que a més de renovar-se la instal·lació interior, refermava la seva impermeabilització, instal·lava ascensors, i canviava els accessos al mateix. Aixió les rampes d’entrada i sortida es traslladaven al carrer Berenguer IV que amb un canvi de circulació al carrer Màrtirs 1640, facilitava l’entrada i sortida de l’aparcament que també reduïa el volum de cotxes que circula pel carrer Cervantes i carrer Argentina.

Tortosa, 18 de març de 2024