El govern del senyor Jordan renuncia al pavelló esportiu al centre històric

Tot i disposar d’una subvenció d’1,5 MEUR aconseguida per l’anterior govern opta per fer un gimnàs que no cobreix les necessitats dels clubs ni del centre històric

El grup municipal de Junts per Tortosa han denunciat avui que el govern del senyor Jordan i la senyora Lleixà han renunciat a construir un pavelló esportiu a l’antic Col·legi dels Josepets, al centre històric. La portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha assegurat que la proposta alternativa del govern tripartit és fer una sala esportiva que el mateix Consell Català de l’Esport qualifica que és “un tradicional gimnàs”.

Roigé ha lamentat una vegada més que el senyor Jordan menteixi quan deia que estava negociant amb el Ministeri per garantir la viabilitat del projecte, quan el que estava fent és canviant-lo per una proposta alternativa que res té a veure amb un pavelló esportiu. “Un gimnàs no és el que necessiten els clubs i entitats esportives de la ciutat, ni el que necessita el centre històric per generar més activitat al barri, i generar activitat econòmica al seu entorn, i poder portar gent per les tardes i en cap de setmana”, ha explicat la portaveu. “Els clubs i les entitats esportives de la ciutat tenen una mancança de pistes per poder competir i desenvolupar la seva activitat esportiva del dia a dia, i el projecte del senyor Jordan deixa sense resposta esta necessitat. Un gimnàs com el que han projectat no servirà per als clubs de la ciutat”, ha reblat Roigé.

En aquest sentit, Meritxell Roigé ha recordat que l’esmena d’1,5 MEUR, recursos que ja estan ingressats als comptes de l’Ajuntament, dels Pressupostos Generals de l’Estat va ser pactada pel diputat al Congrés i exalcalde Ferran Bel per fer un pavelló esportiu i no per una altra cosa. De fet, en la resolució definitiva d’atorgament de la subvenció, el Consejo Superior de Deportes diu textualment que “les actuacions aniran encaminades a l’enderrocament parcial de l’edifici de l’antic Col·legi Sant Josep de Tortosa, cedit a l’Ajuntament de Tortosa, i posterior construcció d’un pavelló poliesportiu i una sala polivalent annexa”.

La nova proposta que el govern del senyor Jordan planteja ara, i que Junts per Tortosa ha sabut perquè va demanar l’expedient del projecte, suposa fer una sala esportiva d’uns 300 metres quadrats. Segons la fitxa tècnica d’equipaments esportius de la Generalitat es diu textualment que és la “tipificació del tradicional gimnàs” i que és un espai de mides reduïdes, sent el mòdul apte per a la pràctica de l’educació física d’una unitat escolar. Evidentment com qualsevol gimnàs no disposa de grades i fixa com a material complementari els propis d’un gimnàs: espatlleres, poltres, matalassos o bancs suecs.

La portaveu de Junts per Tortosa ja s’ha avançat a la resposta del senyor Jordan sobre el canvi que argumentarà que és un tema de cost econòmic, ja que el pavelló esportiu suposarà una partida per suplementar la subvenció d’1,5 MEUR. “Des del primer moment ja sabíem i havíem explicat que havíem d’aportar recursos propis per complementar la subvenció, i així ho haguéssim fet des de Junts per Tortosa, i ara, a més, tenen recursos extraordinaris per fer-ho i no ens val esta excusa”, ha afegit Roigé, que ha recordat que el consistori rebrà 2,8 MEUR extra de l’increment de la pujada d’impostos, així com 2,7 MEUR d’una aportació extraordinària de recursos de l’Estat. “Això ja són 5,5 MEUR més per este 2024 que l’any anterior, per tant, de diners en tenen”, ha manifestat.

Una altra de les excuses que donarà el senyor Jordan és que la nova proposta compta amb informe favorable de la Comissió de Patrimoni, concretament del 23 de gener de 2024. Un motiu que, des de Junts per Tortosa no es pot acceptar perquè també hi ha un informe favorable de la Comissió de Patrimoni del 14 de juny del 2023 sobre el projecte de construcció d’un pavelló esportiu, PAV-2, d’uns 2.000 metres quadrats i una sala annexa.

Este acord, comunicat a final de l’anterior mandat, arribava després d’una modificació del projecte original a instàncies de la Comissió de Patrimoni de la Generalitat i consensuat amb el Departament de Cultura que canviava l’emplaçament del pavelló esportiu. Ara, tot i tenir el vistiplau de Patrimoni al projecte del pavelló, la portaveu de Junts per Tortosa ha denunciat que renuncien a fer-lo i han fet un nou projecte que únicament contempla una sala per un gimnàs, que impedirà acollir competicions esportives i que tampoc servirà per dinamitzar el centre històric.

“Tortosa necessita un nou pavelló i el senyor Jordan renuncia a executar-lo tot i tenir els recursos, una nova demostració de la falta de projecte de ciutat del govern actual de la ciutat”, ha conclòs Roigé.

Tortosa, 13 de març de 2024