El govern tripartit de Movem-PSC i ERC, amb el suport de la CUP, aprova la pujada d’impostos més elevada de la història de Tortosa

Meritxell Roigé recorda que en els darrers anys no només no s’han pujat impostos, sinó que s’han reduït o congelat, i s’han tancat tots els anys pressupostaris en positiu

Junts per Tortosa ha denunciat este divendres que el govern municipal, Movem-PSC i ERC, amb el suport de la CUP han confirmat avui la pujada d’impostos “més elevada de la historia de Tortosa” per al 2024. La portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha lamentat que el tripartit hagi aprovat definitivament unes ordenances fiscals que suposen una pujada d’impostos “desmesurada” i “innecessària”, després que en els darrers anys s’ha apostat per una política fiscal on no només no s’han pujat els impostos, sinó que en alguns anys s’han reduït, s’ha tancat sempre en positiu, s’ha reduït l’endeutament, i això s’ha fet compatible amb els anys de més inversió a la ciutat. “Mai havia hagut tantes obres a la via pública com els últims anys”, ha recordat Roigé.

Junts per Tortosa no vam pujar els impostos perquè per a natros, l’economia de les famílies és important, perquè hem de cuidar els comerços i l’economia del municipi, no enfonsar-la”, ha defensat Roigé, tot reivindicant que per a Junts per Tortosa reduir la pressió fiscal és part de la forma d’entendre la gestió pública. “La decisió de pujar els impostos és del govern municipal, prou de buscar excuses, vostès han optat pel camí fàcil que és pujar impostos. Junts per Tortosa no ho haguéssim fet mai”, ha asseverat.

Junts per Tortosa ha qualificat de “despropòsit” un increment de la taxa d’escombraries del 28%, que afectarà més a uns barris que a altres. La portaveu ha afirmat que “amb aquesta pujada pagaran més els habitatges situats al centre històric, a Remolins o a una part de Ferreries, que a les zones residencials de la Simpàtica, Sant Josep o el Célio. A la vegada no hi ha cap nova bonificació ni s’ha previst cap nova ajuda per a les famílies vulnerables”. A més, Roigé ha deixat clar que la llei que obliga a repercutir en la ciutadania el cost del servei de la brossa no entra en vigor fins al 2026. “Fins llavors, tenien temps de fer accions per incrementar la recollida selectiva com vam fer natros”, ha assegurat Roigé, que ha denunciat la mala gestió de l’anterior portaveu d’ERC i expresident del Consell Comarcal del Baix Ebre, el senyor Faura, va fer del COPATE, que suposarà que l’Ajuntament de Tortosa hagi d’aportar gairebé 400.000 euros més al consorci el proper any 2024.

Roigé ha lamentat l’increment del 17,95% de l’IBI i del 11,85% de l’IBI rústic que afectarà molt al terme de Tortosa, especialment als pobles del municipi, incrementant el tipus al màxim permès. A més, ha denunciat que no s’hagin creat noves bonificacions i que s’hagin limitat les que hi havia. Junts per Tortosa ha recordat que amb esta pujada d’impostos, les famílies hauran de pagar, de mitjana, uns 100 euros més a l’any i els petits comerços i restaurants pagaran uns 320 euros més a l’any.

D’altra banda, la portaveu de Junts per Tortosa s’ha mostrat molt preocupada perquè estes ordenances fiscals suposen també un increment del 19% de l’IAE, mentre els municipis propers amb qui es competeix per a l’atracció d’empreses, com l’Aldea, Roquetes, Deltebre, Tarragona, Cambrils o Lleida congelen este impost. “Deu ser la seua nova política fiscal per atreure noves empreses”, ha ironitzat.

Junts per Tortosa sempre hem apostat per una gestió eficient dels recursos, que ens ha permès no pujar els impostos els últims anys, i això ho hem fet lluitant contra el frau fiscal, optimitzant les partides del pressupost, contenint la despesa i aconseguint recursos d’altres administracions supramunicipals.

Meritxell Roigé ha denunciat que avui s’ha confirmat que “torna el tripartit i torna la pujada d’impostos”, en este cas, la més elevada de la història, i ha assegurat que, malgrat les excuses que donen, ho facin per “la seua incapacitat de gestió, per la incapacitat de buscar recursos d’altres administració, i sense ni tenir cura de fer una distribució per renda que no perjudiqui a les famílies més vulnerables”. “Si Junts per Tortosa governéssim no hauríem pujat impostos, com no ho hem fet en els últims anys”, ha asseverat.

Preus públics continuistes

En el ple extraordinari d’este divendres, Junts per Tortosa ha votat a favor dels preus públics de la programació cultural. El regidor Òscar Ologaray ha explicat que es tracta d’una proposta “continuista” que manté el que ja es feia i que només agrupa els descomptes per a joves. Ologaray ha ironitzat sobre el “paper irrellevant” de la CUP, ja que tampoc s’han tingut en comptes “les seues propostes històriques de tarificació social”. 

Junts per Tortosa també ha lamentat que s’hagi fixat en 3 euros el preu del programa Apropa Cultura, per a col·lectius vulnerables. Un programa al que l’Ajuntament ja es va adherir el 2018 i que en aquell moment es va establir l’entrada gratuïta. “Mentre que el programa estableix que es podrà fixar un preu d’entre 0 i 3 euros per l’entrada, el tripartit ha optat per establir el màxim permès”, ha dit Ologaray

Tortosa, 15 de desembre de 2023