Els comptes de l’Hospital de Jesús evidencien que el senyor Jordan és el responsable dels 1,6 MEUR de pèrdues generades

Als comptes aprovats no consta enlloc la suposada “mala gestió” que el tripartit atribuïa a l’anterior govern

El grup municipal de Junts per Tortosa ha votat en contra dels comptes de GESAT, la societat que gestiona l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, i que ha tancat en negatiu amb 1.621.629,19 euros de pèrdues. L’informe de gestió i la memòria que acompanyen els comptes atribueixen estes pèrdues l’increment de 2.081.821,58 euros dels costos de personal, i a 338.198,89 euros d’increment de consums. I és que tot i incrementar en 816.000 euros la xifra de negoci, aquesta no és suficient per atendre l’increment de despeses.

Això és el que diuen els comptes i no una altra cosa” ha explicat la portaveu del grup municipal de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, qui ha comparegut amb tota la documentació i n’ha informat detalladament. “Els comptes evidencien que el senyor Jordan no ha aconseguit els recursos necessaris per tancar l’any en positiu, com nosaltres portàvem fent els últims 16 anys”, ha manifestat.

En aquesta línia, la portaveu ha lamentat que “només volien culpar-nos a natros per amagar que han estat incapaços d’obtenir els recursos necessaris per tancar en positiu com fèiem els anteriors governs”, posant de relleu que “comença a ser habitual” que el senyor Jordan utilitzi dos relats: l’oficial que és el que porten a aprovació al ple, i el relat que utilitzen a xarxes socials i als mitjans de comunicació per intoxicar i dir que tot és culpa de Meritxell Roigé.

Queda clar que el motiu de les pèrdues són que s’incrementen les despeses de personal i consums, cosa que ja es coneixia. I el que no entenem és perquè no van buscar estos recursos, per què no ho van negociar com veníem fent natros des de l’any 2020 quan el Departament de Salut comença a retallar l’aportació que ens feia a través del Programa d’Integració Assistencial (PIA)? Potser és que el senyor Jordan no vol molestar a un conseller d’un partit que l’ha fet alcalde” ha reiterat la portaveu.

Roigé ha recordat que la PIA va ser retallada en 2 milions d’euros a l’any 2020 per la Consellera Vergés, fet que coneix perfectament la Sra. Lleixà ja que ella n’era la gerent de la regió sanitària, i com ha reconegut avui al consell d’administració. A partir del 2020 el govern de Junts per Tortosa havia aconseguit aportacions addicionals cada any per compensar esta retallada, mentre treballava per trobar una millora del sistema de finançament de l’Hospital de Jesús.

La portaveu ha recordat que al juny del 2022 es va aprovar per unanimitat al ple de l’Ajuntament una moció de presidència, a petició del comitè d’empresa de l’Hospital, on es posava de manifest la retallada del departament de Salut i es demanava al govern de la Generalitat una millora del finançament. A banda, al gener del 2023 amb el conseller Balcells es va acordar que es treballaria per trobar un nou finançament per a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, cosa que no s’ha fet. A més, la portaveu ha lamentat “les mentides” del senyor Jordan i és que “si es tractés d’un dèficit estructural com diuen, com és que els últims anys s’ha tancat en positiu i al pressupost de l’Hospital per al 2024 no es preveu cap dèficit?”, ha manifestat.

Roigé ha lamentat que tampoc avui al consell d’administració no s’hagi donat cap solució per compensar este dèficit, i ha explicat que fins i tot la gerència ha reconegut que no es pot incrementar l’activitat de l’Hospital de Jesús perquè està pràcticament al 100%. “Si no hi ha un finançament addicional per part del govern de la Generalitat que compensi la retallada que es va fer l’any 2020, no es pot tancar en positiu. I això és el que natros aconseguíem cada any, amb tres consellers diferents, però que el senyor Jordan i la senyora Lleixà han estat incapaços d’aconseguir-ho”, ha manifestat.

Així mateix, la memòria dels comptes també revela que el rati d’operacions pagades al 2023 ha estat de 120 dies, mentre que al 2022 era de 25 dies. En el mateix sentit, pel que fa al període mitjà de pagament (PMP), que no pot ser superior a 30 dies, el 2023 es tanca en 88 dies, mentre que al 2022 era de 25 dies i al 2021 de 14 dies.

D’altra banda, Junts per Tortosa ha aprovat els comptes de la Clínica Terres de l’Ebre, que han tancat en positiu i que demostren que el centre és viable i autosuficient. “Una vegada més aquell discurs catastrofista del senyor Jordan que arribava a afirmar que la Clínica hauria de tancar, ha quedat en paper mullat perquè els comptes demostren que és viable i que la seva adquisició es continua finançant amb els beneficis generats, com es venia fent els darrers 10 anys”, ha afegit Roigé.

Sense rastre de la finca del Porcar

D’altra banda, Roigé ha explicat que no constava als comptes de GESAT la baixa patrimonial per la cessió de la finca del Porcar, efectuada el passat 29 d’agost. El senyor Jordan ha assegurat al Consell d’Administració que la cessió estava feta, però davant la insistència de la senyora Roigé, el president i alguns dels membres del consell s’han absentat i quan s’ha reprès el consell s’ha comunicat que encara no s’havia fet efectiva la cessió. “Això no és més que una mostra més del desgavell d’esta govern tripartit”, ha dit la portaveu, fent constar que “aquest ha estat un dels motius del vot en contra de Junts per Tortosa, perquè no s’han formulat els comptes correctament” i és que encara que no s’hagi fet efectiva la cessió, hauria de constar la baixa patrimonial als comptes del 2023.

El mantra del cas Efial com a cortina de fum permanent

Junts per Tortosa ha tornat a recordar que en tota la investigació i fase d’instrucció, que acumula ja més de 8 anys, no hi ha cap investigat de l’Ajuntament de Tortosa, ni cap tècnic ni cap polític.

A més, el suposat frau que el tripartit menciona, es tracta del cost corresponent a treballs realitzats per l’empresa i pel senyor Antoni Martos, que va començar la seua relació laboral amb l’Ajuntament de Tortosa al 2005, també amb l’anterior govern tripartit, encapçalat llavors pel partit socialista. El contracte més gran fet al senyor Toni Martos es va portar a terme el 25 de maig del 2007, només 2 dies abans de les eleccions municipals, per part del govern tripartit d’aquell moment, per una quantia de 463.400 € a l’any.

Els contractes als que fa referència el senyor Jordan, es van tramitar amb el mateix procediment que amb el tripartit i passaven pel consell d’administració, on el senyor Jordan sempre hi va tenir representació i mai va fer cap objecció al respecte. Uns treballs que es van dur a terme amb un govern municipal on també ERC hi formava part.

Sembla ser que davant la falta de projecte de ciutat i la incapacitat de gestió del senyor Jordan i la senyora Lleixà, només els queda utilitzar el mantra del cas Efial i l’atac personal com a cortina de fum permanent”, ha manifestat la portaveu de Junts per Tortosa, qui també ha lamentat que “el que està clar és que no busquen cap restitució, el que busquen és el desgast personal”.

Tortosa, 25 de març de 2024