Junts per Tortosa s’oposa a la nova pujada del govern tripartit: un 11% de la tarifa d’aigües i manteniment dels comptadors

Meritxell Roigé defensa que al 2022 ja va rebutjar portar al ple un increment de la tarifa perquè l’empresa públic-privada tancava en positiu

El grup municipal de Junts per Tortosa no ha donat suport a l’increment del 11% de la tarifa d’aigües i manteniment dels comptadors plantejada pel govern del PSC, ERC i Movem al Consell d’Administració. Aigües de Tortosa és una empresa mixta, amb capital majoritàriament públic i qualsevol decisió pel que fa a l’increment de les tarifes necessita ser aprovat per l’Ajuntament. La portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha explicat que el seu grup no ha donat suport a la proposta “que no compartim”, i és que els darrers anys l’empresa d’aigües ha tancat sempre en positiu. En concret es tracta de dos pujades, la primera un increment lineal del 7% de la tarifa d’aigües i la segona un increment variable pel manteniment dels comptadors de la telelectura.

D’altra banda, Roigé ha explicat que l’increment variable en el manteniment dels comptadors de la telelectura oscil·larà entre el 32% i el 52%, en funció del calibre dels comptadors, i a qui més afecta és a les famílies. Si es tenen en compte els dos increments, el del consum i el manteniment dels comptadors, una família amb un consum mitjà passarà a pagar un 11% més que l’any anterior.

Roigé també ha explicat que al 2022 l’empresa d’aigües ja va demanar aplicar un increment de la tarifa, però que ella com alcaldessa va rebutjar portar-lo al ple, considerant que no era necessari, ja que l’empresa havia tancat en positiu gràcies a nous clients com Kronospan. “Des del govern de Junts per Tortosa vam entendre que els tortosins i tortosines no havien de pagar més, ja que cada any l’empresa d’aigües tancava en positiu, per això no vam portar al ple cap increment dels preus”. A més, la comissió de preus de Catalunya, ha emès un informe on rebutja que la pujada del 2022 s’aprovés per silenci administratiu positiu. La portaveu ha lamentat que ara el senyor Jordan i la senyora Lleixà no defensin els interessos dels tortosins i tortosines. “Hauran d’explicar a la ciutadania com és que un govern ‘d’esquerres’ ha prioritzat generar més beneficis a evitar incrementar la càrrega a les famílies”, ha afegit Roigé.

L’increment de la tarifa se suma a la pujada d’impostos més gran de la història de Tortosa, aprovada la passada tardor per part del govern tripartit: un 18% l’IBI urbà, un 19% l’IAE i un 28% la taxa de recollida d’escombraries. “A l’octubre ja vam demostrar que la pujada d’impostos era innecessària, el discurs catastrofista del senyor Jordan, qui assegurava que a l’Ajuntament només quedaven 30.000 euros, ja no se’l creu ningú perquè al final les dades ens donen la raó”, ha defensat Meritxell Roigé, qui ha carregat contra l’alcalde, acusant-lo de no tenir projecte per Tortosa i de no saber gestionar de forma solvent els recursos municipals. “És evident que totes estes persones que han d’entrar a treballar a l’Ajuntament gràcies a la CUP s’han de pagar d’alguna manera, per això necessiten pujar els impostos i fer pagar més als tortosins i tortosines”, ha lamentat.

El ple de l’Ajuntament haurà de validar l’increment

Aquest increment que es va aprovar al Consell d’Administració amb els vots a favor de Movem-PSC i ERC i el vot en contra de Junts per Tortosa (la CUP no es va presentar al Consell) haurà de passar ara pel ple, on Junts per Tortosa mantindrà el seu vot en contra. “Serà curiós veure quin paper juguen ara la CUP, tornaran a donar un xec en blanc al govern tripartit com ja van fer avalant la pujada d’impostos i validaran este increment lineal, sense cap nova bonificació ni tarificació social que només generarà més beneficis a l’empresa i que s’aplicarà a tots els tortosins per igual?”, s’ha preguntat la portaveu, qui ha lamentat novament que este pacte de govern qui acaba perdent són els tortosins i tortosines.

Tortosa, 2 d’abril de 2024