Junts per Tortosa acredita que ha deixat l’Ajuntament molt sanejat, amb més de 12 milions d’euros de tresoreria disponible

Meritxell Roigé també destaca 14 MEUR de subvencions concedides pendents d’executar i haver reduït en més de 16 MEUR l’endeutament

La portaveu del grup municipal de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha comparegut aquest matí per fer públiques les dades econòmiques de tancament del mandat 2019-2023, un cop analitzat l’arqueig extraordinari sol·licitat el passat 16 de juny. D’aquesta manera, la portaveu ha deixat constància amb dades i documents públics de la excel·lent situació econòmica en que l’equip de govern que encapçalava ha deixat l’Ajuntament de Tortosa.

Roigé ha volgut així explicar l’estat en que es va trobar l’Ajuntament el nou govern tripartit. Pel que fa a la tresoreria, als comptes corrents de l’Ajuntament hi ha 12.463.269,31 € i pràcticament 2 milions d’euros més a les societats, tal i com queda reflectit al quadre i es pot comprovar a la documentació adjunta. Roigé ha demanat “que el nou govern no enganyi a ningú” i ha recordat que les obres dutes a terme el darrer mandat s’han realitzat amb el romanent de tresoreria que el seu propi govern havia estalviat i amb recursos provinents d’administracions supramunicipals. “Aquestes xifres estan documentades, són dades públiques i sortirem a rebatre totes les mentides del nou govern”, ha manifestat Roigé.

A més, des de Junts per Tortosa també s’ha recordat que l’anterior govern tripartit va deixar fins a 3 MEUR de factures al calaix sense consignació pressupostària i pagava als proveïdors a un any vista. La última dada del període mig de pagament del govern de Junts per Tortosa era de 28,5 dies i no hi ha cap factura sense consignació pressupostària.

En estos moments a l’Ajuntament hi ha subvencions concedides per valor de 14,7 milions d’euros”, ha explicat Meritxell Roigé, qui ha detallat que més de 9 MEUR corresponen a Next Generation concedits a l’Ajuntament i pendents d’executar, a més d’aquells altres milions que ja hem executat i dels que executen altres administracions. I és que una de les determinacions de l’alcaldessa i de l’anterior equip de govern va ser la de presentar-se a totes les convocatòries dels fons europeus. “Estos 14,7 MEUR, l’Ajuntament ja els té disponibles i simplement, el que ha de fer és tindre la capacitat d’executar-los”, ha apuntat Roigé. El detall dels projectes i imports concedits es pot consultar al quadre següent:

L’ampliació de l’Auditori ja va ser boicotejada pels grups que ara formen el govern municipal”, ha alertat Roigé, qui ha recordat que va aconseguir 3,45 MEUR i ha tornat a demanar que no paralitzin el projecte. “La licitació estava a punt i tenen els recursos, demano al nou govern que no ho endarrereixin més, que no ho paralitzin i que no marxen de vacances fins haver licitat el projecte d’ampliació i reforma del Teatre Auditori”.

Roigé ha tornat a instar al nou equip de govern que comenci a treballar, que deixi de fer oposició de l’oposició i que la seua responsabilitat és ara executar tots aquests projectes sense més dilació i excuses. “Si no tenen model de ciutat ni propostes per a Tortosa, al menys que executin les que vam deixar en marxa”.

Pel que fa a la reducció de l’endeutament, Roigé ha recordat que els darrers anys s’ha fet possible una reducció neta molt important, de més de 16 MEUR, mentre que l’anterior govern tripartit va incrementar l’endeutament en més de 17,6 MEUR.

D’altra banda, Roigé també ha alertat d’una pujada d’impostos “per imposició d’algun grup municipal que no està al govern però que és com si ho estès”. D’esta manera, des de Junts per Tortosa s’entén que seria un error i un canvi de tendència després de 16 anys de reducció de la pressió fiscal.

Com podeu veure amb la documentació que us hem entregat, una vegada més, l’alcalde menteix i ho fa amb l’únic objectiu d’amagar la falta de projecte de l’actual govern i la seua inacció i incapacitat de gestió”, ha denunciat Meritxell Roigé, qui ha tornat a recordar que aquesta setmana farà un mes de la presa de possessió i encara no es coneixen els acords programàtics o els pactes, més enllà del mercadeig i repartiment de la cadira de l’alcalde.

Nova rectificació pública de l’alcalde

Pel que fa a les declaracions de l’alcalde en relació a la Clínica Terres de l’Ebre, Meritxell Roigé ha volgut denunciar una nova mentida. “Dir que farà una modificació pressupostària no és cert, però dir que això ho haurà de pagar l’Ajuntament és rotundament fals”,es tracta d’un préstec que formalitzarà Tortosa Salut i que es pagarà, com fins ara, amb els recursos generats per la pròpia Clínica Terres de l’Ebre.“Tota la compra de la Clínica s’ha autofinançat, per tant, torno a demanar a l’alcalde que rectifiqui públicament les seues declaracions”.

En relació a aquest tema, Roigé ha explicat que espera tindre l’ocasió de debatre-ho públicament amb el sr. Jordan, quan aquest convoqui algun ple per a parlar-ne. “El que hauria de fer l’alcalde és actuar ja, per evitar els interessos de demora que es deriven des de l’1 de juliol. Jo vaig convocar un consell d’administració en caràcter d’urgència, a instàncies de l’alcalde, el dia 23 de juny, perquè es fes l’operació abans del dia 30 i des de llavors l’actual govern encara no ha fet res”, ha explicat Meritxell Roigé, qui ha lamentat que 18 dies després encara no se’n tingui notícia. “Si s’han de pagar interessos serà per negligència i per la incapacitat de gestió de l’actual govern”, ha denunciat la portaveu, tot convidant a recuperar l’acta del ple que fa 10 anys va aprovar la compra de la Clínica Terres de l’Ebre.

Més documentació:

Annex 1

Annex 2

Tortosa, 11 de juliol de 2023