Junts per Tortosa demana que el ple de l’Ajuntament rebutgi el desmantellament de serveis sanitaris a la ciutat

Meritxell Roigé exigeix a l’alcalde i al delegat del Govern que “deixin de posar excuses” i treballin per fer possible la construcció del nou Hospital

Junts per Tortosa portarà al ple de l’Ajuntament de Tortosa del proper dilluns 2 d’octubre una moció que rebutja el desmantellament de serveis sanitaris de la ciutat que està duent a terme el Departament de Salut, davant dels darrers anuncis de traslladar ara els serveis de rehabilitació. En concret, la moció torna a instar la Generalitat a retornar el servei de pediatria al municipi que durant la pandèmia de la Covid-19 es va traslladar “temporalment” al CAP de Roquetes. Tal com ha explicat la portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, “ho vaig reclamar per escrit i en reunions presencials als tres consellers de Salut que hi ha hagut des del 2020 quan era alcaldessa, ja que en tot moment van plantejar la mesura com a temporal”.

Roigé ha recordat que Junts per Tortosa, al juny del 2020, ja va presentar una moció al ple de l’Ajuntament per reclamar, entre altres, el retorn del servei de pediatria al municipi. En aquell moment, la moció va ser aprovada amb els vots a favor de Junts per Tortosa, PSC, Cs, i la CUP. Movem es va abstenir i només ERC va votar en contra.

La moció també insta el Departament de Salut a no traslladar els serveis de rehabilitació del CAP Baix Ebre i de l’Hospital Verge de la Cinta al CAP Roquetes, que ara s’està ampliant, tal i com ha anunciat la Generalitat. “No podem permetre perdre més serveis com a capital de Vegueria i esperem que el ple de l’Ajuntament rebutgi esta decisió del Departament de Salut”, ha manifestat Roigé.

La portaveu de Junts per Tortosa també ha volgut deixar clar que estes decisions de trasllat de serveis sanitaris són decisió unilateral del Departament de Salut, en la qual l’Ajuntament no hi intervé, i ha posat en dubte que, en un moment, en el que s’està treballant en l’ampliació de l’actual Hospital Verge de la Cinta no es prevegin espais per al servei de rehabilitació. Així mateix, Roigé ha recordat que, si és un problema d’espai, a principis del 2021, l’Ajuntament ja va posar a disposició del Departament de Salut uns terrenys a la zona de Ferreries Nord per a la construcció d’un nou CAP, a petició de la llavors gerent de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre i actual primera tinent d’alcalde. Roigé ha denunciat també que l’alcalde, de nou, “torna a mentir”, dient que el pla funcional es va aprovar sent ella alcaldessa, deixant entreveure que el govern municipal no s’hi va oposar. “L’Ajuntament de Tortosa ni llavors ni ara participa del pla funcional, ni l’aprova, ni n’emet cap informe al respecte”, ha manifestat Roigé, que ha reiterat que ja es van oposar al trasllat dels primers serveis al CAP de Roquetes, directament amb escrits al Departament, amb peticions en reunions presencials amb els diferents consellers, i amb la moció ja esmentada del juny del 2020.

Roigé confia comptar amb els màxims suports al ple de l’Ajuntament, malgrat que ja ha advertit que “Jordan no aixecarà la veu davant dels que l’han fet alcalde. És evident que no té les mans lliures davant d’ERC”. “El que hauria de fer com alcalde és defensar els interessos de Tortosa. Des de Junts per Tortosa ho farem”, ha afegit.

“Que no busquen més excuses i executen el nou Hospital”

D’altra banda, la portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, també ha volgut sortir al pas de les declaracions fetes pel delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, i l’alcalde Jordi Jordan, sobre la viabilitat dels terrenys adquirits per a la construcció d’un nou Hospital. “Els terrenys eren i són viables. El reglament de domini públic hidràulic ja permetia la instal·lació de l’Hospital, i ara amb les modificacions ho reforça”, ha continuat la portaveu. Roigé ha exigit a tots dos que “deixin de buscar més excuses” i que “es posin a treballar” per complir amb els compromisos del Govern de la Generalitat de fer el nou Hospital a Tortosa.

La portaveu de Junts per Tortosa ha deixat clar, respecte els dubtes exposat per part del delegat del Govern de perquè encara no s’han cedit els terrenys per part de l’Ajuntament, que és perquè el Govern de la Generalitat encara no ha respost a la petició. que es va fer fa gairebé un any, de quin tipus de parcel·la volien dintre del Pla Parcial. Roigé ha recordat que el Pla Parcial on s’ha d’ubicar l’Hospital disposa d’un total de 73.000 metres quadrats, mentre que la Generalitat en va demanar entre 40.000 i 60.000 metres quadrats. “Calia que acabés decidint el Departament de Salut quants metres volia i on els volia dintre de l’àmbit”, ha afegit.

Roigé ha recordat que “la pilota està a la teulada” de la Generalitat, ja que des del passat 5 de maig que ella, com alcaldessa, va tenir la darrera reunió amb el Departament de Salut perquè determinés quina parcel·la volien de la totalitat dels terrenys del Pla Parcial Camí de Roquetes. Un cop Salut decideixi on vol ubicar l’Hospital es pot fer la modificació de planejament.

Instem el govern de l’Ajuntament a fer els deures i acabar els tràmits iniciats pel nostre govern, i al Govern de la Generalitat a complir els compromisos adquirits, a no buscar excuses, i a executar el nou Hospital”, ha sentenciat.

Tortosa, 27 de setembre de 2023