Junts per Tortosa demana que es reservin places gratuïtes i bonificades a les llars d’infants municipals

El grup municipal també presenta una moció per reclamar la 2a planta d’aparcament prevista a l’ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta acordada amb Salut

El grup municipal de Junts per Tortosa ha presentat les dos mocions que portarà a debat al proper ple ordinari de dilluns 4 de desembre. En primer lloc, es presenta una moció per sol·licitar la reserva de places gratuïtes i bonificades a les llars d’infants municipals, així com la rebaixa en la relació dels preus establerts pel govern municipal. Com ha explicat la portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, l’expedient de la creació del servei municipal de les llars, aprovada pel ple el passat 13 de novembre, planteja contradiccions entre el reglament i l’estudi econòmic i financer del servei.

Així, mentre el reglament diu que la llar d’infants “podrà disposar” de places socials de caràcter gratuït o bonificat, no es preveu cap reserva de places, ni tampoc es preveu que s’aprovi cap preu públic ni tarificació social per a les mateixes. De fet, l’estudi econòmic i financer no té previst en cap moment que hi hagi places socials gratuïtes o places bonificades, i fa una estimació dels costos del servei comptant que el 100% de les places de les dues llars d’infants, 148, estaran ocupades durant onze mesos de l’any, incloent els mesos de setembre i juliol, mentre que el reglament diu que no s’oferirà servei ni els primers dies de setembre ni els últims de juliol.

A més, malgrat que el reglament preveu que el servei presti l’hora d’acollida de 8 a 9 hores del matí, l’estudi no preveu aquest cost. “És evident que d’acord amb el reglament, les conclusions de l’estudi econòmic són inviables i no s’ajusten a la realitat, per això demanem al govern municipal que ho esmeni per adaptar-lo a les necessitats i a la realitat dels serveis que es preveuen prestar a les llars d’infants”, ha explicat Roigé.

La moció també demanar efectuar una reserva de places socials de caràcter gratuït per a famílies vulnerables; així com que l’estudi contempli aquesta reserva així com les places bonificades. Així mateix demana l’aprovació d’uns preus públics del servei de les llars d’infants que incloguin bonificacions per a les famílies més desafavorides.

Per últim, Junts per Tortosa també insta al govern municipal a modificar els preus del servei de menjador previstos a les llars d’infants, ja que són més elevats que a la resta de llars públiques i privades del municipi, així com a reduir els preus fixats per a I-0 i I-1, que de mitjana són més cars que els que ofereixen les altres llars d’infants públiques i privades que hi ha al municipi. També es demana revisar la dotació de personal previst a l’estudi econòmic per complir amb les ràtios que estableix el departament d’Educació.

Moció per reclamar la segona planta d’aparcament prevista a l’ampliació de l’HTVC    

D’altra banda, el grup municipal de Junts per Tortosa ha presentat una moció per reclamar el compliment de l’acord amb el departament de Salut assolit el 26 d’abril de 2022 amb l’Ajuntament de Tortosa. En aquell acord es pactava l’ampliació i reforma de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, la construcció d’un pàrquing gratuït al fossat, la instal·lació de dos ascensors que connecten el centre sanitari amb el centre urbà de la ciutat, així com el compromís de la construcció del nou Hospital i l’inici de la seua tramitació als terrenys aportats per l’Ajuntament de Tortosa al Pla Parcial Camí de Roquetes, al barri de Ferreries.

Aquest acord suposava que, pel que fa a l’ampliació de l’actual Hospital Verge de la Cinta, el Departament de Salut construiria un nou edifici annex a l’actual. En aquest mòdul, ubicat davant de l’entrada principal de l’actual Hospital, estava prevista la construcció de quatre plantes en superfície, amb un nou bloc quirúrgic, consultes externes, hospital de dia i també es preveia la construcció de tres plantes soterrànies. En concret, es plantejava una planta -1 per a serveis de farmàcia, i la planta -2 i -3 per a aparcament.

Tal com ha explicat la portaveu del grup, el passat 2 de novembre de 2023, el Departament de Salut va anunciar l’inici de les obres d’ampliació però del projecte s’ha eliminat una de les dues plantes soterrànies d’aparcament que hi havia compromeses sense cap tipus d’explicació. “Una sola planta no pot donar cabuda a la totalitat de les places que es preveien a l’avantprojecte presentat pel Govern. Aquestes places han de permetre d’una banda, donar servei a les persones amb mobilitat reduïda, amb un accés directe al centre hospitalari, així com garantir un aparcament digne i amb suficient cabuda per a usos futurs del nou edifici, i més en el cas que l’aparcament del fossat sigui temporal, com el Govern va assegurar”, ha detallat Roigé.

Junts per Tortosa demana, així, que el Departament de Salut ha de donar compliment a l’acord del 26 d’abril de 2022, ratificat per l’actual conseller el 20 de gener de 2023, i tornar a incloure la segona planta soterrània d’aparcament.

Tortosa, 29 de novembre de 2023