Junts per Tortosa es compromet a subministrar els equipaments municipals amb energia verda el proper mandat

La proposta per fer una ciutat més intel·ligent inclou també la millora de l’eficiència energètica i el reforç del servei de neteja, amb un nou porta a porta per a la fracció orgànica de la restauració

L’alcaldessa de Tortosa i candidata a la reelecció, Meritxell Roigé, ha refermat avui la voluntat de Junts per Tortosa per fer una ciutat més intel·ligent, més verda i més sostenible. Roigé fa seu, així,  el concepte de l’‘smart city’, que comporta aplicar la tecnologia en favor d’una millor qualitat de vida per a la ciutadania, així com l’optimització dels recursos, entre altres aspectes.

Junts per Tortosa aposta per seguir impulsant els punts dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que l’Ajuntament de Tortosa va fer seus amb l’adhesió a l’Acord de Ciutats Verdes, al juny del 2021, amb l’impuls del govern municipal. Amb aquesta finalitat, durant el proper mandat vol implementar el pla integral Smart City, un programa transversal a totes les àrees de l’Ajuntament que s’ha acabat d’elaborar.

Una de les actuacions més destacades en aquesta línia fa referència a la millora de l’eficiència energètica als equipaments i edificis municipals. En aquest sentit, ja s’han dut a terme instal·lacions de plaques solars a les escoles de la Mercè, de Ferreries i a la biblioteca Marcel·lí Domingo. A més, a través de la Comunitat Energètica Local que impulsa la Cambra de Comerç de Tortosa, l’Ajuntament instal·larà centrals de producció solar a les teulades del pavelló firal de Remolins, al pavelló del Temple i ampliarà les existents al complex esportiu WIN. Aquestes instal·lacions permetran subministrar els equipaments municipals amb energia 100% renovable i també es destinarà una part de l’energia produïda a fer front a situacions de vulnerabilitat d’algunes famílies en situació de pobresa energètica.

L’abastament energètic amb energia verda es veurà complementada amb actuacions que millorin l’eficiència d’aquells equipaments on encara no s’ha actuat, per tal de reduir-ne la despesa elèctrica.

El nostre compromís és que els edificis municipals s’abasteixin únicament d’energia verda, produïda amb instal·lacions de plaques solars, la comunitat energètica que hem impulsat o la contractació d’energia 100% renovable”, ha afirmat l’alcaldessa, qui també ha recordat que durant aquest mandat s’ha fet una aposta important per millorar l’enllumenat de la ciutat, fent-lo més eficient i sostenible, amb la substitució a lluminàries LED, que tenen menys consum i generen més il·luminació.

L’alcaldessa també ha recordat altres accions fetes durant aquest mandat per millorar les zones verdes de la ciutat, com el fet d’haver plantat més de 600 nous arbres. “Hem generat noves zones verdes: el parc del Pinaret a Remolins, el carrer Pompeu Fabra a Ferreries, els carrers Cervantes o Barcelona…”, ha destacat, posant en valor que Tortosa ha obtingut el distintiu de Viles Florides, fet que reconeix esta aposta del govern per fer de la ciutat una Tortosa verda, sostenible i bonica. “I en el proper mandat seguirem potenciant les zones verdes i els parcs a la ciutat, ampliant l’arbrat i la vegetació al conjunt del municipi”, ha apuntat Roigé, que ha explicat que al parc Teodor González, a més de fer un nou accés amb la renovació de l’avinguda de la Generalitat i la recuperació dels terrenys de Renfe, se seguirà ampliant la vegetació dels parterres i se’n renovarà el mobiliari.

En el marc del concepte d’smart city, des de Junts per Tortosa també s’aposta per millorar les taxes de recollida selectiva amb sistemes tecnològics de tancament de contenidors, consolidant el servei de recollida porta a porta comercial i a la restauració i incrementant les campanyes cíviques que fomentin les conductes responsables per aconseguir una Tortosa més neta.

També, a través de l’Empresa Aigües de Tortosa, ampliarem l’ús de les tecnologies d’informació i comunicació (TIC) per seguir tenint una xarxa de distribució més eficient, controlant les fuites, i optimitzant els sistemes de reg, amb l’objectiu de consumir menys aigua. “A més, amb els sistemes de telelectura també podem detectar si aquelles persones que viuen soles no estan consumint aigua i fer arribar l’avís”, ha destacat l’alcaldessa.

Una altra de les propostes de Junts per Tortosa per millorar els diferents espais públics de la ciutat és crear noves àrees d’esbarjo caní i millorar les existents, amb elements com abeuradors, entre altres.

Tortosa, 18 de maig de 2023