Junts per Tortosa insta el govern municipal a garantir l’obertura dels Reials Col·legis

Meritxell Roigé denuncia la falta de model de ciutat del senyor Jordan i la senyora Lleixà que van improvisant la seua acció de govern

El grup municipal de Junts per Tortosa ha instat el govern del senyor Jordan i la senyora Lleixà a garantir l’obertura dels Reials Col·legis, després que s’hagi anunciat un acord amb la Generalitat per traslladar l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre al Balneari d’en Porcar. La portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha assegurat que no s’oposa a la nova ubicació de l’Arxiu però que el que és “incomprensible” és que no es garanteixi l’ús públic i l’accés a un edifici renaixentista únic al país i un dels principals actius turístics de la ciutat. “No podem permetre perdre els Reials Col·legis, és incomprensible, instem el govern a garantir-ne l’obertura”, ha manifestat Roigé. De fet, este és un dels motius pels quals des dels governs de Junts per Tortosa se seguia negociant amb el Bisbat, no sense dificultats, per renovar el conveni per mantenir l’Arxiu als Reials Col·legis, ubicats en este indret des de 1997.

Al novembre del 2019 es va signar el darrer acord entre el Bisbat, l’Ajuntament, la Generalitat i el Consell Comarcal que acaba a finals del 2024, però des de Junts per Tortosa, durant el mandat passat vam seguir negociant per poder mantenir l’acord amb un doble objectiu: mantenir l’Arxiu als Reials Col·legis, fet que permetia que el monument continués obert al públic i, a la vegada, la nostra aposta era ampliar l’arxiu en un solar colindant just al darrera dels Reials Col·legis i perquè esta solució permetia mantenir oberts els Reials Col·legis, fent-los visitables com un dels actius turístics de primer ordre que tenim a la ciutat.

Fa poques setmanes, i arrel de la retirada de la subvenció de Ajuntament al Bisbat de Tortosa per a la rehabilitació de la Catedral, el Capítol Catedralici va decidir retirar l’Exposició Permanent de la Catedral de la TortosaCard, la targeta turística que el govern municipal va impulsar al 2011 per agrupar els equipaments turístics visitables de la ciutat. “És un fet que suposa un retrocés pel que fa a la promoció turística de la ciutat, i ara, ens preocupa que el següent actiu que pugui caure de la TortosaCard siguin els Reials Col·legis”, ha lamentat la portaveu.

És evident que este govern va sense rumb, no té model de ciutat i va improvisant la seua acció de govern”, ha assegurat Roigé, que ha recordat que només fa uns mesos, al febrer, el senyor Jordan i la senyora Lleixà anunciaven una actuació al Balneari d’en Porcar per part de l’Ajuntament a través d’una subvenció del departament de Cultura. “En aquell moment vam celebrar que continuessin apostant per actuar al Porcar, un projecte que vam iniciar des de Junts per Tortosa i que es va retardar per la troballa de tombes romanes que s’havien de preservar, ha defensat Roigé, tot preguntant-se si “ara esta decisió de cedir els terrenys a la Generalitat és compatible amb l’actuació que van anunciar per part de l’Ajuntament? Es mantindrà esta actuació?”,

De cessió gratuïta a adquisició de la finca del Porcar a GESAT

D’altra banda, Meritxell Roigé ha denunciat que un dels exemples d’esta “improvisació” del senyor Jordan i la senyora Lleixà és també que ara han decidit comprar la finca del Porcar que té GESAT enlloc de cedir-la gratuïtament com ells mateixos van decidir el passat mes d’agost. La portaveu de Junts per Tortosa ha recordat que ella mateixa va advertir al Consell d’Administració de GESAT del 29 d’agost de 2023 que no es podia fer una cessió gratuïta sense compensar la societat GESAT ja que comportava una pèrdua patrimonial valorada pels mateixos auditors en 221.200 euros.

Un cop més no ens van escoltar i nou mesos després han acabat fent el que nosaltres els vam dir que s’havia de fer, com també ha passat en altres temes com és el cas de les llars d’infants”, ha lamentat Roigé, que ha recordat que després d’advertir-los a l’agost ho va tornar fer el passat mes de març al consell d’administració on s’aprovaven els comptes de GESAT. “Vam dir-los que els comptes no reflectien la cessió gratuïta d’esta finca i que estaven mal formulats. Primer el senyor Jordan ens va dir que ja s’havia fet la cessió i després en el mateix Consell va rectificar i va dir que no s’havia formalitzat encara. Ara, ja no es farà així”, ha manifestat Roigé, posant de relleu que després de nou mesos faran el que Junts per Tortosa ja va dir que s’havia de fer, que és adquirir la parcel·la i compensar la pèrdua patrimonial.

Tenim un govern que va improvisant sobre la marxa, sense rumb, i el problema ara no és on va l’Arxiu, sinó com mantenim els Reials Col·legis oberts al públic perquè no ens podem permetre perdre un actiu turístic patrimonial de primer ordre”, ha conclòs Roigé.  

Tortosa, 3 de juny de 2024