Junts per Tortosa intensificarà la col·laboració amb entitats i associacions per ampliar la programació cultural de la ciutat

Meritxell Roigé aposta per reformar i ampliar l’auditori, continuar actuant a l’Espai Joan Moreira, ampliar el Museu i crear el Centre d’Interpretació de la cultura jueva

Junts per Tortosa ha presentat el seu programa de govern en l’àmbit de la Cultura davant de més d’un centenar de persones que s’han aplegat per conèixer les propostes de futur de l’alcaldessa Meritxell Roigé en aquest àmbit. L’acte ha tingut lloc a l’antic edifici de l’escorxador, al Museu de Tortosa que el govern municipal vam recuperar ara fa 10 anys. En una conversa distesa amb Domingo Tomàs i Lluís Bel, membres de la candidatura de Junts per Tortosa, Roigé ha apostat per seguir creant i millorant els equipaments culturals, prioritzant la reforma i ampliació del Teatre Auditori Felip Pedrell, l’ampliació del Museu amb la rehabilitació dels dos últims pavellons, la creació del Centre d’Interpretació de la Cultura Jueva a l’antiga Sinagoga i l’impuls a un centre-museu d’art contemporani que refermi Tortosa com a referent cultural del país.

L’alcaldessa ha mostrat també la voluntat de seguir treballant per enfortir la participació de les entitats i associacions amb la creació del Consell de la Cultura, òrgan que coordini i assessori en la programació d’activitats a la ciutat, i ha posat com a referent el recent creat Espai Joan Moreira, un equipament cultural i social que vol seguir habilitant per tal de crear noves sales i donar cabuda a l’activitat de la xarxa d’entitats de la ciutat.

També ha repassat alguns dels projectes culturals que s’han dut a terme durant aquest mandat, posant en valor tota la tasca que ha fet el govern municipal per tal d’enfortir la cultura en un moment complex com va ser la pandèmia. “A través de la Capital de la Cultura Catalana i d’esdeveniments com les Flaires de Festa o Tortosa Viu l’Estiu vam aconseguir treure al carrer i donar un impuls imprescindible a la cultura més local”, ha assegurat l’alcaldessa, que també ha recordat un seguit d’equipaments culturals i turístics que s’han impulsat els darrers anys: Cota 0, el Centre d’Interpretació del Renaixement, el Centre d’Interpretació de la Setmana Santa, el refugi antiaeri o el mateix Museu de Tortosa.

Per la seua part, Domingo Tomàs, s’ha referit a l’ampliació de l’auditori, una obra “que ja tindríem enllestida si no fos pel bloqueig constant dels grups de l’oposició”, tot lamentant que “només s’han sabut posar d’acord per anar a la contra, només han sumat pel No a Tot”. El regidor ha reivindicat més suport, per tal de seguir fent avançar la ciutat i evitar que l’oposició pugui aturar els projectes que Tortosa necessita. “Cal posar en valor la implicació de les entitats i associacions culturals, la col·laboració privada és clau per poder tirar endavant festivals com la Mostra de Jazz, A Cel Obert, Artèria, Proto, Toca’m o el Totem, i el proper mandat els volem reforçar”, ha manifestat Lluís Bel.

A més, Junts per Tortosa també vol seguir ampliant l’horari i els serveis de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, habilitar unes noves instal·lacions per a l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa, que en permetran ampliar l’oferta formativa, ampliar l’espai literari del Parc Municipal Teodor González i reforçar la cultura popular i el folklore tortosí fent-ne difusió especialment entre els més joves i continuar ampliant el seguici festiu amb la incorporació de nous elements.

El programa també recull accions com  seguir potenciant i dignificant nous espais de la ciutat amb la creació de nous murals d’Art Urbà, ampliar els premis literaris de la ciutat, i un certamen cultural per commemorar el centenari del naixement de Manuel Pérez Bonfill i Jesús Massip.

Pel que fa al model de festes, la formació municipalista aposta per seguir organitzant unes festes multitudinàries i participatives, amb caràcter popular i gratuïtes que combinin les tradicions i la cultura popular amb actes adreçats a tots els públics. En quan a la Festa del Renaixement, Junts per Tortosa aposta per donar-li un nou impuls prioritzant la seua projecció internacional, aprofundint en la rigorositat històrica.

Tortosa, 10 de maig de 2023