L’assemblea de militants de Junts per Tortosa rebutja qualsevol transvasament de l’Ebre

L’acord s’ha pres per unanimitat del centenar de militants presents en l’última assemblea ordinària de l’any 

L’assemblea de militant de Junts per Tortosa, reunida este dijous al vespre, va aprovar per unanimitat rebutjar qualsevol transvasament de l’Ebre, davant de les propostes que s’estan plantejant per acabar amb la crisi de sequera que està patint una part important del país. En l’acord pres per l’assemblea de militants es rebutja específicament la interconnexió de xarxes entre Aigües del Ter Llobregat (ATLL) i el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), proposada per diferents col·legis professionals; però també la proposta plantejada obertament pel conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, de portar aigua de l’Ebre en vaixells des del port de Tarragona al port de Barcelona, ja que s’entén com un transvasament encobert i com el primer pas a la interconnexió de xarxes.

La presidenta de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha volgut deixar clar que qualsevol proposta de transvasament de l’Ebre “sigui amb vaixell o a través d’una canonada” comptarà amb el rebuig frontal de la seua formació. “A l’Ajuntament de Tortosa sempre hem liderat l’oposició a qualsevol transvasament i cal que continuï sent així. Trobem a faltar este rebuig explícit per part de l’actual govern tripartit del senyor Jordan i la senyora Lleixà, i esperem que rectifiquin”, ha manifestat Roigé.

L’acord rebutja qualsevol proposta de transvasament de l’Ebre i reclama al Govern de la Generalitat que dugui a terme les accions necessàries per solventar els problemes estructurals que, com a conseqüència del canvi climàtic, agreugen la situació que viu l’àrea metropolitana. “Treure aigua d’una conca per suplir una altra no ha de ser la solució, perquè s’ha de garantir la supervivència del riu Ebre i del seu delta”, ha afegit Roigé.

Al 2008 Catalunya ja va patir una crisi de sequera i en aquell moment  el conseller Francesc Baltasar (ICV) del govern tripartit va voler portar a terme un transvasament a Barcelona i, fins i tot, ja s’havien iniciat les obres que, per sort, la pluja va evitar. “Lamentem que des de llavors no s’hagin fet els deures, tot i que el canvi climàtic agreuja els episodis de sequera al país”, ha tancat la presidenta.

L’acord de rebutjar qualsevol transvasament de l’Ebre va comptar amb el suport unànime del centenar de militants presents a l’última assemblea ordinària de l’any de Junts per Tortosa.

Tortosa, 22 de desembre de 2023