Meritxell Roigé: “ara ni el govern municipal ni el de la Generalitat tenen cap excusa per construir el nou Hospital a Tortosa”

La modificació del reglament del flux preferent, al que l’Ajuntament va presentar al·legacions el passat mandat, reforça la viabilitat dels terrenys

Junts per Tortosa ha donat a conèixer este matí l’entrada en vigor de la modificació del reglament del flux preferent, que regula el domini públic hidràulic i estableix la inundabilitat dels terrenys. Una modificació que recull les al·legacions presentades per l’anterior govern municipal el passat 1 de setembre de 2022, després que l’estiu de l’any passat el Ministeri obrís un període de presentació d’observacions al Reglament de Domini Públic Hidràulic.

D’aquesta manera, el nou reglament permet als municipis que, com Tortosa, no tenen més d’un terç de la superfície inclosa en la zona de flux preferent però que la morfologia del territori impedeix orientar el creixement cap a zones no inundables, que es puguin sotmetre a un règim especial per a realitzar noves edificacions tals com hospitals, centres escolars o sanitaris, centres esportius, entre d’altres.

La portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha seguit defensant que “construir en aquells terrenys era una tema de voluntat política”, perquè “l’anterior marc legislatiu ja permetia la construcció d’un hospital i de qualsevol equipament a Tortosa”, tot recordant que s’havia aconseguit construir l’Escola de Sant Llàtzer o la Universitat Rovira i Virgili. Un marc legal que també ha permès l’ampliació del CAP de Roquetes, a tocar dels terrenys per al nou hospital.

No obstant, Roigé ha celebrat que avui, amb l’aprovació del nou reglament, “ja no hi ha cap excusa de ningú per fer el nou Hospital”. “Amb aquesta modificació s’ha resolt qualsevol possible problema d’inundabilitat de diferents terrenys situats en sòl urbanitzable, tal i com havíem demanat des de l’anterior govern municipal”. El reglament que va estar exposat al públic durant l’estiu de l’any passat, va rebre les esmenes de l’anterior govern municipal, i que la llavors alcaldessa Meritxell Roigé es reunís amb responsables de l’ACA el 30 de juny del 2022 i amb el mateix secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, el 22 de setembre de 2022.

Calia resoldre esta situació que podia posar problemes al creixement de Tortosa. Vull recordar que pràcticament la totalitat del sòl urbà i urbanitzable es troben en zona de flux preferent i amb el reglament que hi havia vigent ens podien posar problemes a noves edificacions segons la interpretació de la normativa”, ha manifestat Roigé. La portaveu ha explicat que van presentar al·legacions al reglament, i el text que ha entrat en vigor recull les nostres propostes i, per tant, possibilita les noves construccions en sòl urbanitzable dintre àmbit flux preferent. “Això és important de destacar en tots els equipaments de la ciutat, però especialment pel que fa al nou hospital, ja que s’introdueix que a petició dels ajuntaments quan es produeixin condicionants territorials o que per la morfologia del seu territori impossibiliten orientar el seu futur desenvolupament cap a zones no inundables es podrà permetre la realització de noves edificacions dintre la zona de flux preferent”, ha detallat.

Celebrem que se’ns hagi escoltat per part de la secretaria d’Estat de Medi Ambient, i per tant que Tortosa tingui la possibilitat de poder créixer i ubicar equipaments dintre del nucli urbà com no tenia altre sentit”, ha afegit la portaveu de Junts per Tortosa.

Roigé ha recordat que “el nostre govern vam complir amb tot allò que ens vam comprometre: vam negociar l’ampliació de l’actual hospital de Tortosa Verge de la Cinta i la construcció del nou hospital amb el departament de Salut, vam adquirir els terrenys al pla parcial Camí de Roquetes, al barri de Ferreries, els vam posar a disposició del departament i en vam garantir la viabilitat, com ara s’ha vist”. En aquesta línia, la portaveu ha explicat que “ara només cal que el nou consistori finalitzi els tràmits urbanístics i que el govern de la Generalitat realment executi el compromís de construir el nou hospital”.

Tortosa, 21 de setembre de 2023