Meritxell Roigé avança l’arribada de noves activitats industrials i comercials a Tortosa

En la conferència de balanç dels cinc anys, l’alcaldessa ha detallat les principals actuacions desenvolupades, centrades en atendre les persones, la transformació de la ciutat i la gestió financera

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha fet balanç de la gestió municipal desenvolupada els darrers cinc anys. Ho ha fet, la vespra de l’aniversari dels cinc anys d’alcaldessa, el 10 de febrer del 2018. Roigé ha fet un extens repàs a les principals actuacions impulsades pel govern municipal, que ha centrat en quatre grans àrees: les mesures destinades a les persones, la transformació urbanística de la ciutat, la gestió econòmica del consistori, i un avançament dels projectes futurs de Tortosa. Unes accions que s’han vist condicionades al llarg d’estos anys davant de situacions inesperades, com la crisi sanitària de la covid-19, el temporal Glòria o, més recentment, la crisi de preus generada per l’esclat de la guerra a Ucraïna. També pel bloqueig constant d’alguns grups de l’oposició, que ha qualificat com els del “no a tot” i ha acusat de “portar 15 anys intentant aturar els projectes del govern municipal“.

Durant la conferència, l’alcaldessa ha subratllat les bones dades d’ocupació que té en estos moments Tortosa, amb l’atur més baix des del 2008, després d’encadenar 21 mesos consecutius de disminucions interanuals. A més, la dada coincideix amb la xifra rècord d’afiliacions a la Seguretat Social, amb 14.079 persones ocupades al règim general. Meritxell Roigé ha qualificat este escenari de “molt positiu” i ha incidit en que les accions impulsades des de l’Ajuntament per a facilitar la generació de llocs de treball i de dinamització de l’economia local, han influït en esta bonança.

En este sentit, l’alcaldessa ha avançat que la setmana vinent donarem a conèixer una nova implantació industrial, que “generarà llocs de treball qualificats“, així com d’altres de comercials i de restauració, que s’instal·laran a Tortosa durant els pròxims mesos. Meritxell Roigé ha destacat el gran revulsiu que va suposar l’arribada de Kronospan a Tortosa després de dedicar-hi tots els esforços possibles des de l’Ajuntament: “amb una ràpida tramitació urbanística municipal i plena disposició del consistori“, ha reivindicat, que van fer decantar el gegant de la fabricació de taulers de fusta a tot el món per ubicar-se al polígon Catalunya Sud amb una inversió que ja supera els 350 milions. També ha recordat implantacions anteriors durant estos cinc anys, com Florette així com totes les activitats d’indústria i comerç aparador ubicades als Portals de Ciutat, i que en total generen més de 500 llocs de treball a l’entrada de Tortosa.

Roigé també ha refermat l’aposta amb el comerç tradicional de la ciutat, amb accions com els Bons Tortosa, que en dos anys han generat un impacte econòmic de 2,8 milions d’euros, l’organització d’esdeveniments de dinamització al llarg de l’any, o la introducció de la primera hora gratuïta de la zona blava, entre moltes altres.

En el balanç dels cinc anys, l’alcaldessa ha destacat tota l’atenció adreçada a les persones que més ho requerien per tal que ningú quedés enrera, mitjançant plans com el PICI, “que vam impulsar a Tortosa i que són referents a l’Estat“, ha remarcat Roigé, el Sempre Acompanyats o el reforçament del servei de tiquet fresc, entre d’altres. Així mateix, ha assenyalat el compromís d’Aigües de Tortosa per tal de fer que cap persona en risc d’exclusió social patís el tall del subministrament.

Una altra part del balanç ha posat en valor les actuacions urbanístiques desenvolupades durant estos cinc anys. Accions que tenen com a nexe comú el fet de propiciar que la ciutadania dispose de més espais de trobada, amb places i carrers on els vianants guanyen protagonisme. N’ha posat com a exemples la plaça de la Catedral, que transforma per complet el centre de la ciutat i ofereix una visió renovada de la silueta urbana de Tortosa. També, la plaça de l’Ajuntament i els carrers de l’entorn, que s’han convertit en “la plaça major de la ciutat, que no teníem“, ha dit. O com el carrer Cervantes, que “recupera el caràcter d’espai de relació com el que ja gaudien els nostres iaios o pares” o el carrer Barcelona, més amable per a la gent que hi viu. Així mateix, ha destacat el gruix d’actuacions desenvolupades al nucli antic, amb el nou passeig del castell, les expropiacions de les cases situades a la part superior de la plaça de l’Absis, les obres de millora al call o la rehabilitació en marxa a l’antic balneari d’en Porcar, entre d’altres. També, l’habilitació de l’Espai Cota 0, pel qual han passat més de 10.000 persones durant el 2022.

A més, ha fet referència a l’àmbit de la cultura, tant pel que fa a les inversions destacades, com l’ampliació del Museu o el projecte per a ampliar el teatre auditori Felip Pedrell, com pel que fa a l’activitat generada, amb repàs als nous festivals que han sorgit estos anys (Toca’m, Artèria, Proto o Totem) que s’uneixen als ja consolidats, com la Mostra de Jazz o A Cel Obert.

D’altra banda, ha subratllat el dinamisme que genera l’activitat esportiva. N’ha posat com a exemples els World Sports Games, l’estiu del 2019, que van portar a Tortosa més de 3.000 esportistes amateurs, fet que va generar un impacte econòmic superior als 2,5 M€; o com la Rider 1.000, que va portar 2.800 motoristes durant un cap de setmana, amb un moviment econòmic per la ciutat de més d’1,1 M€.

Una part destacada del repàs s’ha centrat a parlar de la governança de la ciutat: amb un nou conveni entre l’Ajuntament i les EMD, que dota de majors recursos els pobles del municipi; amb el treball per a impulsar la creació de l’EMD dels Reguers o amb la gestió de dos centres de salut de titularitat municipal (la Clínica Terres de l’Ebre i l’Hospital de la Santa Creu), que han esdevingut clau durant la gestió de la pandèmia i dels quals l’alcaldessa ha subratllat que no generen cap cost afegit per a la ciutat ja que la gestió fa possible que s’autofinancen.

En l’apartat econòmic, l’alcaldessa ha reivindicat de la gestió eficient dels recursos municipals, fet que fa possible que durant els últims quatre anys s’haja produït una reducció de l’endeutament de 5,5 M€. A més, la previsió és que al final del mandat esta reducció s’enfile fins als 7,3 M€, amb les amortitzacions previstes durant este 2023. “D’esta manera, al final del mandat situarem l’endeutament en 29 M€, la xifra més baixa que mai hem tingut a l’Ajuntament“, ha dit Roigé.

A més a més, ha destacat el paper de l’Ajuntament per a aconseguir que administracions supramunicipals invertisquen recursos a la ciutat. Això ha fet que els últims cinc anys s’hagen aconseguit més de 35 M€ d’inversions, amb el gruix més destacat provinent dels fons Next Generation, amb un total superior als 12,7 milions.

Al tram final, Roigé ha remarcat l’aposta per una ciutat més verda, recordant totes les accions per a plantar arbrat i vegetació; la generació de gairebé un miler de llocs d’estacionament a les entrades de la ciutat durant estos anys; la recuperació dels terrenys en desús de l’estació, que “marcaran el desenvolupament futur al centre de la ciutat“, i ha explicat que ja es disposa o estan en redacció projectes que transformaran algunes de les principals artèries durant els pròxims anys, com l’avinguda de la Generalitat, la rambla Catalunya o la plaça Alfons, de la qual ha mostrat per primera vegada la imatge del projecte per a canviar completament la fesomia.