Meritxell Roigé: “És un pressupost poc ambiciós i sense model de ciutat”

Junts per Tortosa constata que este pressupost encara fa més evident que la justificació per pujar els impostos era falsa

Junts per Tortosa ha valorat este dimarts el pressupost per al 2024 del govern tripartit de Movem-PSC i ERC després de rebre, el passat dijous 18 de gener a les 19.30 hores, tot l’expedient tancat. La portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha reiterat que, per primer cop, almenys en els darrers 24 anys, han optat per no anar subministrant informació per capítols a l’oposició, així com no mantenir cap reunió ni fer cap trucada al respecte. “És evident el menyspreu que fan al grup majoritari de l’Ajuntament”, ha manifestat.

Davant d’aquest silenci, la portaveu ha explicat que este mateix dimarts ha entrat una instància per demanar una reunió en l’alcalde per explicar les propostes que Junts per Tortosa fa al pressupost, un cop ha conegut la previsió d’ingressos i despeses i ha examinat tota la documentació en els darrers dies.

Roigé ha assegurat que el primer pressupost del tripartit és “poc ambiciós i constata que no hi ha projecte ciutat”. La portaveu de Junts per Tortosa ha explicat que no hi ha cap actuació nova o referent, més enllà de les llars d’infants, de les quals no està confirmada encara la subvenció, i que retalla partides importants respecte el 2023. A més a més, Roigé ha assegurat que el pressupost no està ben elaborat i no és realista, ja que no recull el volum d’ingressos que pertocaria.

Junts per Tortosa creu que este pressupost “encara fa més evident” que la justificació que el govern va donar per pujar impostos “és falsa”, ja que s’evidencia que les finances municipals estan sanejades. Ell govern tripartit, amb el suport de la CUP, va aprovar una pujada d’impostos del 28% de la taxa d’escombraries, del 17,95% l’IBI urbà i el 11,86% l’IBI rústic, el 18,99% l’IAE i un increment variable de l’IVTM. I segons constava als informes elaborats, esta pujada d’impostos suposava obtenir 2,8 MEUR de recursos adicionals per finançar el “dèficit pressupostari de prop de 4 MEUR” que el senyor Jordan i la senyora Lleixà van assegurar que hi havia, segons ells, per l’increment dels sous del personal, per les despeses energètiques i pels tipus d’interès. 

“L’alcalde mentia i amb este pressupost es demostra una vegada”, ha assegurat Roigé, que ha analitzat en detall el pressupost del 2024 i l’ha comparat amb el Pressupost del 2023, perquè encara que sigui prorrogat, al 2023 hi ha hagut un pressupost que ha permés pagar les factures de la llum, les nòmines i els interessos, entre d’altres. Pel que fa al capítol I, de personal, l’increment previst pel senyor Jordan era de 1,9 MEUR, però en realitat ha estat de només 233.498,20 euros, respecte el 2023. D’altra banda, en despeses financeres, el Capítol III s’incrementa en 406.900 euros. “Res a veure en aquell milió d’euros que alertava el tripartit”, ha detallat Roigé. I pel que fa a les despeses energètiques, Roigé ha afirmat que “encara és més surrealista i demostra novament la incapacitat de gestió del govern tripartit”, perquè a l’octubre asseguraven que caldrien 800.000 euros addicionals per fer front a les factures de la llum i el gas però per al pressupost hi ha 451.760,33 euros menys que al 2023 per aquestes partides.

Així, dels prop de 4 MEUR de “pressumpte dèficit” que alertaven el senyor Jordan i la Sra. Lleixà, al pressupost s’ha traduït en tan sols 188.637,87 euros, representant només el 0,4% del pressupost. “Una quantitat irrissòria i que de cap manera pot pretendre justificar la pujada d’impostos”, ha reblat Roigé. 

El pressupost no està ben elaborat i oblida la lluita contra el frau fiscal

D’altra banda, Junts per Tortosa també ha assegurat que el pressupost no està ben elaborat i no és realista, ja que no preveu correctament la recaptació d’ingressos. Per exemple, mentre el tripartit ha pujat en un 28% la taxa d’escombraries, al pressupost només reflecteixen un increment del 25,5%. I el mateix passa amb l’IBI urbà, fan pagar un 17,95% més als tortosins, però només preveuen un increment del 15,9%. “Ja se’ls escapen 250.000 euros que no posen al pressupost, estan amagant ingressos”, ha manifestat Roigé, qui també ha lamentat que no es preveu una major recaptació d’ingressos corresponent a la lluita contra el frau fiscal. “Tot i les declaracions de l’alcalde, no ho veiem reflectit al pressupost, fins i tot preveuen recaptar menys que al 2023, tot i la pujada desorbitada d’impostos”. Roigé ha recordat que el govern de Junts per Tortosa va aconseguir incrementar la recaptació dels impostos sense apujar-los i és que gràcies a la lluita contra el frau fiscal es va aconseguir recaptar un 26% més d’IBI i un 18% més per la taxa d’escombraries.

El que sí que es reflecteixen els ingressos són l’aportació extraordinària de l’Estat, que s’incrementa en 2,7 MEUR, així com 200.000 € d’interessos dels comptes d’estalvis, dos partides que fan evidents “que la pujada d’impostos era innecessària”. “Si cobres 200.000 euros d’interessos és perquè hi ha molts diners als comptes de l’Ajuntament, un fet que demostra que l’alcalde mentia quan deia que al juny només li quedaven 30.000 euros per passar l’any. Si l’Ajuntament està tan malament com és que tenen esta tresoreria i cobraran tants interessos?” , ha afegit Roigé.

Menys recursos per a Cultura i Esports

Respecte el pressupost de despeses, Junts per Tortosa ha denunciat la retallada que es fa en cultura i esports, ja que les partides d’estos àmbits es redueixen. En concret, 471.000 euros menys en cultura i 312.000 euros menys en esports. “Això ja marca molt el pes de la regidora de Cultura i del regidor d’Esports, més enllà de que els deixen sortir a les fotos de la presentació del pressupost”, ha manifestat Roigé, que ha recordat que durant els governs anteriors les actuacions en esports i cultura eren una de les característiques de la seua acció de govern.

Un pressupost que oblida actuacions que necessita Tortosa

D’altra banda, i analitzat el pressupost d’inversions, Junts per Tortosa considera que és continuïsta en allò que proposa però “es queda curt” i “s’oblida de molts barris” de la ciutat. No es veu cap inversió a Sant Llàtzer; a Ferreries i el Temple, més enllà de les llars d’infants, no hi ha cap actuació urbanística; i tampoc hi ha res al Grup del Temple i Santa Clara. Respecte el conjunt del centre històric s’ha passat d’inversions milionàries en els darrers anys a continuar la rehabilitació iniciada al Balneari d’en Porcar i fer una actuació a la plaça dels Dolors “menys d’un 10% del total del pressupost d’inversions destinat al centre històric”

Retallada de més de la meitat d’inversió per a via pública

Una altra de les mancances que Junts per Tortosa troba en este pressupost és que “no s’aposta per la inversió en via pública”, com s’havia fet els darrers anys. Es passa dels 3,4 MEUR que es van destinar l’any passat a 1,5 MEUR previst al 2024. Es redueix la inversió en voreres, al parc municipal, en camins municipals on redueixen en 250.000 euros la inversió respecte l’any passat, en enllumenat, en eliminació de barreres arquitectòniques, i en parcs infantils i circuits biosaludables.

Roigé també ha lamentat que el govern hagi oblidat una partida per a carrils bici, i ha demanat celeritat en la construcció del segon aparcament als terrenys d’Adif, projecte endegat i tramitat pel govern de Junts per Tortosa.

Res de nou als pobles

D’altra banda, els pressupostos no preveuen “res de nou” a les tres EMD del municipi, més enllà del que preveu el conveni, redactat i aprovat pel govern de Junts per Tortosa l’anterior mandat. Amb tot, analitzades les partides als altres dos pobles del municipi, veiem com mentre a Vinallop es puja la inversió, com habitualment es feia en el percentatge corresponent al conveni amb les EMDS, es castiga al poble dels Reguers, on no només no s’incrementen les aportacions al poble sinó que, fins i tot, es redueixen les partides. 

Propostes de Junts per Tortosa

Així, un cop analitzat el pressupost per al 2024, Junts per Tortosa ha fet arribar al senyor Jordan, juntament amb la petició de reunió, les propostes que el grup majoritari a l’Ajuntament demana. Més enllà que reculli la realitat respecte a les necessitats del 2024 i revertir la retallada en Cultura i Esports, Junts per Tortosa demana suplementar la subvenció aconseguida per a construir un pavelló esportiu als Josepets; una partida per iniciar la construcció de la nova pista d’atletisme; una partida per iniciar la construcció de la Rambla Catalunya; la redacció del projecte executiu de l’avinguda Generalitat, continuar amb les actuacions de millora a Vora Parc, una partida per la nova plaça Alfons XII i l’aparcament soterrat, recuperar les partides d’inversió del 2023 a la via pública, suplementar els Bons Tortosa fins als 400.000 euros, i recuperar els projectes dels carrils bici a Ronda Docs i l’accés a la via verda des de Ferreries.

Tortosa, 23 de gener de 2024