Acords històrics que permetran seguir transformant Tortosa

En pocs dies de diferència, aquest desembre he pogut anunciar alguns acords clau pels quals feia temps que treballàvem des del govern de Tortosa: d’una banda, la recuperació dels terrenys de Renfe, de l’antiga estació i vies de tren que havien quedat sense ús i, de l’altra, la compra dels terrenys a Ferreries, que l’Ajuntament posarem a disposició de la Generalitat per tal que construeixi el nou futur hospital a la nostra ciutat.

Haver assolit un acord definitiu amb Adif culmina un procés importantíssim per a la ciutat: havent recuperat aquests terrenys, podrem guarir la ferida urbanística que l’antic traçat ferroviari generava al centre de Tortosa. D’aquesta manera, podrem unir dos barris, el del centre i el del Temple, donant continuïtat als carrers, generant noves zones per al gaudi de la ciutadania i afavorint la mobilitat de vianants, bicicletes i conductors en un sector central del nucli urbà.

D’entrada, des de l’Ajuntament construirem en poques setmanes el primer dels dos aparcaments en superfície en aquest àmbit: el primer, situat al costat del carrer Ronda Docs i amb una capacitat per a un centenar de vehicles. El segon, situat al costat del carrer Cervantes i ronda Reus, podrà donar cabuda a 250 vehicles. Seran dos actuacions que ens permetran seguir reforçant l’activitat social i comercial a tots els barris d’esta part de la ciutat i que se sumaran a la resta de pàrquings dissuasius que hem executat els últims anys a Tortosa.

Per fer possible la recuperació d’aquests terrenys, han calgut moltes reunions amb els responsables d’Adif, amb els diferents secretaris d’Estat d’Infraestructures i de Transports i contactes amb el Ministeri per tal d’assolir un acord que fos beneficiós per a Tortosa. La nostra persistència ha donat els fruits esperats: hem pogut fixar el preu de l’operació en 864.287,54 €. Això suposa una reducció del 77,6% del preu marcat a l’anterior conveni, aleshores amb un cost de més de 4 milions. Per tant, hem fet possible un estalvi de més de 3,1 milions per a la ciutadania de Tortosa, a més de recuperar els terrenys per a la ciutat.

A l’altra banda de la ciutat, al barri de Ferreries, aquesta setmana també hem aconseguit uns terrenys que són clau per al futur de la ciutat i de l’atenció sanitària que rep la ciutadania: els terrenys situats a Quatre Camins, a tocar de la població veïna de Roquetes, que l’Ajuntament cedirem a la Generalitat per a que hi pugui executar la construcció del nou hospital a Tortosa. Les converses per comprar els terrenys s’han allargat durant un any amb la Sareb i han culminat amb la rúbrica de l’acord pel qual l’Ajuntament ha pagat 615.000 euros pels terrenys. D’aquesta manera ja disposem de 72.000 metres quadrats a la zona i podrem complir la petició del departament de Salut per a que li cedim l’espai necessari per al nou hospital, mentre també s’amplia i actualitza l’actual Verge de la Cinta, complint l’acord entre el govern de la Generalitat i l’Ajuntament.

La transformació urbanística que hem dut a terme durant aquest mandat des del govern de Tortosa ha deixat molts exemples que mostren l’avenç aconseguit: l’obertura de la Catedral al riu, amb la nova plaça. La posada en funcionament de l’Espai Tortosa Cota 0, amb restes arqueològiques de quinze segles de la nostra història. La creació del Passeig de les Cultures, recuperant un espai situat en un entorn patrimonial de primer ordre. La transformació del carrer Cervantes, de la plaça de l’Ajuntament i del carrer Barcelona, entorn que converteix Tortosa en una ciutat més amable i més per a la ciutadania, entre d’altres. O les passes que conduiran a la construcció del nou pavelló del Rastre, que donarà més vida al nucli antic, i que donarà resposta a les necessitats de les entitats esportives de la ciutat. Són només alguns exemples que s’uneixen als centenars d’actuacions realitzades per a millorar la qualitat de vida dels tortosins i tortosines, i als quals continuarem sumant exemples destacats al llarg dels propers mesos i anys.